Jaktutrustning

Bästa Skytteglasögonen 2024 » Bäst i test

Ett par bra skytteglasögon bör vara lika självklara för jägaren som ett par jaktkängor är. Det är mycket som kan gå fel när man avlossar ett skott och då kan glasögonen vara det som räddar synen.

Det räcker med ett litet splitter så kan ögat vara fördärvat och då är ett par skytteglasögon en billig försäkring. De bör sitta på både vid övningsskytte på banan och vid den riktiga jakten. Att göra det till en vana att inte hantera vapen utan att glasögonen är på är riktigt smart.

Här i texten tar vi upp tre av de populäraste modellerna av skytteglasögon som finns på marknaden och vi berör deras för- respektive nackdelar.

1. Skytteglasögon Peltor Maxim Ballistic

Skytteglasögon Peltor Maxim Ballistic

Om du nyligen börjat med skytte och jakt är du antagligen inte så sugen på att lägga ut flera tusen kronor på skytteglasögon innan du vet om du vill fortsätta med din nya hobby. Med de här skytteglasögonen från Peltor får du ett par funktionella och hållbara sådana till ett bra pris. De här glasögonen har också en speciell beläggning som skyddar mot frätande angrepp av syra, små repor med mera. Den kallas för DX-beläggning.

Glasögonen har mjuka skalmar, men de går inte att ställa in efter individen. Generellt sett har de dock en bra passform på de flesta huvuden. Om man upplever att glasögonen tenderar att flytta på sig finns det också gummiband att fästa dem med bakom huvudet. En bra sak är också att skytteglasögonen passar utmärkt under hörselskydd.

Glasen finns i klar samt gul färg. De gula glasen passar dåliga ljusförhållanden och dimma medan de klara är anpassade för vanligt dagsljus.

2. Browning Claybuster

De här skytteglasögonen är främst avsedda för skyttebanan men passar också ute i skogen. De har gula glas och är därför perfekta för ljusförhållanden som inte är optimala. Som jägare går det dock också att få glas i färger som svart, klar eller orange.

Glasögonens bågar är relativt mjuka och bekväma och de kan också formas lätt för att passa användaren perfekt. Dessutom skyffar glasögonen mot UV-strålar vilket är väldigt praktiskt och smart under en lång dag i solen på skyttebanan eller i skogen.

3. Smith & Wesson Thunderbolt

Smith & Wesson Thunderbolt

Det här är ett par av de dyrare skytteglasögonen på marknaden och det märks också när det kommer till kvaliteten. Glasögonen är extremt bekväma och man känner knappt av att man bär dem. Bågarna är tillverkade i plast och lite bredare i snittet. Dessutom skyddar de mot ljusinsläpp och solstrålar från sidan när man skjuter tack vare bredden.

De här glasögonen kommer med linser i flera olika färger och du kan lätt variera glasögonen efter de skiftande ljusförhållandena under dagen. Det här är helt enkelt ett par skytteglasögon av väldigt hög kvalitet.

Att tänka på inför köp av skytteglasögon

Skytteglasögon finns i flera olika modeller och varianter. När det gäller vanliga glasögon som man har på sig hela tiden är bågen viktig för utseendet. När det gäller skytteglasögon är det inte lika viktigt. Här bör man istället se till passformen och bekvämligheten, samt till den skyddande aspekten. En rejäl båge med breda blad skyddar mot splitter och solljus även från sidan.

Se till att testa skytteglasögonen innan köpet. Om du inte finner dem bekväma kommer du antagligen inte att använda dem under skyttet och längst nere i ryggsäcken gör de inte någon nytta ifall något sker under jakten eller övningen.

Du bör också undersöka om du kan bära dina hörselskydd eller eventuell hörsnäcka till jaktradion samtidigt som du bär glasögonen. I en jaktsituation kan du inte vela mellan vad du ska ta av dig för att kunna skjuta. Dessutom är det viktigt att skydda både öron och ögon under både övningsskytte som under jakt.

Frågor och svar

Här får du svar på några av de oftast ställda frågorna när det gäller skytteglasögon.

Vad är skytteglasögon?

Ett par skytteglasögon används för att skydda ögonen under jakt och övrigt skytte. Man skulle kunna tro att det är ett par vanliga solglasögon och många modeller påminner faktiskt om sådana men glasen är kraftigare och överlag har skytteglasögon en mer rejäl konstruktion.

Glasögonen ska nämligen inte bara skydda mot solljus och ge bättre sikt utan de ska också skydda ögonen mot hagel och splitter som kan uppstå när man skjuter.

Varför ska jag använda skytteglasögon?

Ett par skytteglasögon med rätt färg på linserna kan ge betydligt bättre sikt vid dåliga ljusförhållanden eller i dimma och snö. De skyddar också ögonen och även om man inte är van vid att använda vanliga glasögon kan skytteglasögonen vara väl värda pengarna om något går fel när vapnet avlossas.

Om man bär vanliga glasögon finns det även skytteglasögon som tillåter att de vanliga glasögonen bärs under dem. Skytteglasögon kan också beställas med styrka om man så önskar.

Har man en gång börjat använda skytteglasögon vid skytte och jakt är det sällan man ångrar sig.

Vilken färg på glasögonen ska jag välja?

I flera paket med skytteglasögon medföljer andra linser eller glas så att jägaren själv kan byta ut dem. Om så inte är fallet bör man fundera över vilket väder och vilket ljus man mestadels jagar i. Jagar man bara på fina höstdagar när det är bra ljus kan ett par klara skytteglasögon fungera bra.

Jagar man på vintern eller i dimma är ett par orangea eller gula bättre. Det kan också vara bra att ha ett extra par skytteglasögon i ryggsäcken så att man enkelt kan byta ut dem om ljuset plötsligt förändras under jakten.