Jaktutrustning

Bästa Hundpejlen 2024 » Bäst i test

Jagar man med hund är det viktigt att ha koll på var hunden befinner sig. Det gäller speciellt om man jagar med lös hund. Med en hundpejl kan man se var hunden är under jakten. Man kan också se vilken hastighet den har, om den gör ett ståndskall eller om den är på väg in på fel jaktmark.

Tekniken när det gäller hundpejlar utvecklas ständigt och det kommer ut nya modeller med fler funktioner varje år. Det finns också en hel del saker att fundera över när man ska köpa en hundpejl.

Här tar vi upp en del av de saker som är bra att tänka på inför köpet. Vi tar också upp för- och nackdelar med några av de populäraste produkterna på marknaden.

1. Garmin Alpha 100 + T5

Garmin Alpha 100 + T5

Om man vill få mycket valuta för sina pengar är det här verkligen en hundpejl att satsa på. Alla hundar och jägare som har kompatibla enheter kan läggas in i i enheten. Upp till 20 hundar eller andra pejlar kan vara inlagda på samma gång och det bidrar till en rejält mycket säkrare jakt. Dessutom kan du enkelt hålla koll på din egen hund.

Enheten går att använda även om du har handskar. Är det riktigt kallt så att vantarna blir lite för klumpiga kan en penna eller en mindre pinne användas för att styra handenheten. Den klarar också av både snö och regn. Den kan rent av ligga helt under vatten i flera timmar utan att skadas.

Hundens halsband sitter bra och har god mottagning. Även om hunden springer långt kan man hålla koll på den. En annan sak som är en stor fördel med pejlen är att den har en väldigt lång batteritid.

2. Garmin Alpha 50 + T5

Garmin Alpha 50 + T5

Garmin Alpha 50 är inte helt olik Alpha 100 när det gäller utseende och funktion. Men den sistnämnda har lite bättre funktioner och med det också ett högre pris. En sak som kan locka många jägare att köpa den lite äldre varianten av hundpejl är att den har rejäla fysiska knappar. Moderna hundpejlar har i regel touchscreen och det kan vara svårt att hantera om man har vantar eller om man inte ser så bra.

Även här kan flera hundar eller andra kompatibla enheter följas under jakten. Med bara några enkla knapptryck kan du se exakt var hunden, andra hundar samt de andra jägarna befinner sig i skogen.

3. WeHunt GPS Plus

WeHunt GPS Plus

Om du bara vill ha de enklaste funktionerna utan att behöva spendera flera tusen kronor på en hundpejl kan det här vara ett bra alternativ. Någon handenhet behövs inte utan istället använder du din vanliga mobiltelefon av smartphonetyp. Du har sedan en liten GPS som du fäster på din hunds halsband eller sele. Med WeHunt kan du använda kartor från lantmäteriet, eller från Google Maps.

Om dina jaktkamrater också har ett konto hos WeHunt kan du även se var de befinner sig. Du ska dock tänka på att den här hund-GPS:en inte är lika tålig som en riktig hundpejl och att det också finns en risk att batteriet i mobiltelefonen tar slut ganska fort eftersom GPS funktionen drar en del kraft. En annan nackdel är att man inte kan ta ett samtal och titta på pejlen samtidigt. Det kan ställa till det i en nödsituation.

4. Halsband Tracker Artemis

Halsband Tracker Artemis

Den här hundpejlen har stöd för både 4G och GSM. Det ger en säker uppkoppling och du kan lättare få svar på var hunden befinner sig. Dessutom förbrukar pejlen mindre ström när den går via 4G. Som hundägare behöver du inte heller tänka på uppdateringar av pejlen utan det sker per automatik.

En sak som är unikt med den är pejlen är att den har en stor och kraftig antenn som ger oslagbar täckning även i tuff terräng eller där mobiltäckningen annars inte är så god. Om du befinner dig på flackt land eller kanske i ett hägn fungerar också pejlen utan den extra antennen tack vare den integrerade.

Pejlen har också en skallräknare och i appen som laddas ner till en vanlig mobiltelefon kan du se när hunden skäller och var den är. Du kan också ringa till pejlen som sitter på hunden för att kunna lyssna på hur den låter. Det kan vara aktuellt om täckningen förloras eller om man misstänker att det har skett en olycka. Du kan också styra halsbandets LED-lampor via appen. Det är bra om man är ute och jagar och hunden inte har kommit in när mörkret fallit. På så sätt kan hunden lättare upptäckas i skogen eller av en bilförare om den kommer ut på vägen.

5. Halsband Tracker Supra Easy

Halsband Tracker Supra Easy

Det här är en hundpejl för den lite mer tekniskt lagda jägaren. Tillverkaren har en egen server och egenutvecklad programvara för android. Det är med andra ord ett måste att ha en mobiltelefon med android för att kunna använda pejlen.

För maximal täckning fungerar trackern både över 2G och 3G nätet. Du kan sedan ställa in hur ofta du vill ställa in intervallerna för exakt positioner på hunden. Det lägsta intervallet är två sekunder.

En stor fördel med den här pejlen är att den inte är bunden till ett visst nät. Det betyder att den kan koppla upp sig mot nästan alla operatörer för att ha täckning även ute i vildmarken, långt från närmaste mobilmast.

Trackern är också förstärkt med glasfiber och dess skal tar bra upp stötar. Den är även vattentät. Det gör att det inte spelar någon större roll vilken terräng hunden rör sig i. Elektroniken i halsbandet ligger väl skyddad.

6. Halsband Tracker G1000

Halsband Tracker G1000

Det här är en tracker som tål rejält med stryk. Den är robust och enkel och kan både sitta på halsbandet eller på en vildsvinsväst om hunden bär en sådan. Trackern arbetar både inom 2G och 3G nätet och dessutom används den senaste programvaran till att skapa ett kommunikationssystem för alla anslutna jägare.

Den här trackern har upp till 50 % längre användningstid tack vare intelligent energihantering. Trackern väger dessutom bara 225 gram.

Att tänka på inför köp av hundpejl

När du ska köpa en hundpejl finns det en hel del saker du behöver fundera över. För det första ska du se till vilka krav du har på pejlen. Hur lång batteritid har den? Det gäller både för hund GPS:en och för handenheten. En hundpejl som sitter på hunden och där batteriet tar slut har man ingen nytta av. Hittar man inte hunden kan man inte byta batteriet.

Du måste också se till pejlens räckvidd. Om du jagar i tät skog med mycket kullar och dalar kan räckvidden bli kortare och är din hund dessutom duktig på att springa iväg långt kanske pejlen inte kan ge svar på mer än åt vilket håll hunden sprungit innan räckvidden nått sitt slut.

Även hundpejlens kvalitet och funktion behöver ses över. Tål pejlen vatten, kan den tappas i marken utan att gå sönder? Hur fungerar den i kyla?

Frågor och svar

Vad är en hundpejl?

Hundpejlen använder olika nätverk eller satelliter för att du ska kunna se var din hund befinner sig i skogen. Ofta fästs pejlen i hundens halsband eller sele och med hjälp av en handenhet eller mjukvara i sin mobiltelefon kan man se hunden eller andra jägare på en karta.

Både pejlen och enheten måste ha täckning på GPS för att fungera. Dessutom måste hundpejlar där mobiltelefon används ha vanlig mobiltäckning.

Varför ska jag använda en hundpejl?

En hundpejl är bra att ha för att ha koll på sin och kanske även andra hundar när man är ute och jagar. En jakthund kan springa långt och det finns en viss risk att de börjar jaga på fel mark.

Utan en pejl kan du omöjligt veta var hunden är eller vad den gör. Med en pejl kan du ringa till pejlen för att höra om hunden skäller. Genom vissa pejlar kan man till och med ge hunden kommandon genom att ringa till den.

Hur vet jag vilken jag ska välja?

Det kan vara klokt att prata med andra jägare i jaktlaget för att se vad de har för pejlar. Kanske kan man också låna ett par olika under en dag för att kunna prova dem. Självklart är det också bra att läsa recensioner för att få reda på lite mer om de olika pejlarna.

Dessutom bör man prova om hunden trivs med det aktuella pejlhalsbandet. Vissa pejlar kan nämligen vara lite för stora och för tunga för en liten ras att bära.