Jaktutrustning

Bästa Fågelkikarna 2023 » Bäst i test

Du som är erfaren jägare vet hur spännande det kan kännas att ta på sig kängorna, ta med sig älgstudsaren och bege sig ut i naturen. Oavsett vilken typ av jakt det är du sysslar med finns det en hel del utrustning som kan göra jakten lite lättare. En sak är kikare, framförallt om du ska jaga fågel. En fågelkikare gör att du lättare kan se fåglarna och avgöra ifall det är rätt art eller inte.

Det finns ganska många olika fågelkikare att välja mellan, både när det gäller pris och kvalitet. Det kan göra att det tar lite tid innan du hittar den perfekta kikaren för dig. Men så länge du har en idé om vilka egenskaper du behöver i en kikare kommer det bli lättare. Dessutom har vi tagit en titt på flera av marknadens tillgängliga fågelkikare och samlat dem i en lista här nedan för att hjälpa dig en bit på vägen.

1. Swarovski EL WB 10×42

Swarovski EL WB 10x42

Den här kikaren från Swarovski finns i flera olika varianter och bjuder på en bra balans mellan ljusstyrka, storlek och förstoring. Det innebär att kikaren kommer att passa bra oavsett om du använder den mitt på dagen eller i gryningen/skymningen. Swarovski EL WB 10×42 klarar av att förstora bilden upp till 10 gånger med en frontlinsdiameter på 42 millimeter.

Kikaren är vattentät och linserna är tåliga mot både vattendroppar, smuts och fingeravtryck. Kikaren ligger i en lite dyrare prisklass men för alla jägare som letar en perfekt kikare är detta ett mycket bra alternativ.

2. Zeiss Conquest HD 10×32 LT

Zeiss Conquest HD 10x32 LT

Zeiss Conquest HD 10×32 LT är en kompakt kikare med ett aluminiumhus som fungerar mycket bra i alla väder hela året om. Kikaren har en förstoring på upp till 10 gånger och ett HD-linssystem som gör det möjligt för dig att observera naturen och djuren i HD. På linserna finns det en LotuTec-beläggning som skyddar de mot både snö och vatten.

3. Swarovski SLC 10×42

Swarovski SLC 10x42

Swarovski SLC är en pålitlig och robust handkikare med HB-obtik som ger dig en färgåtergivningen i högsta klass. Kikaren och linserna är tåliga mot vatten vilket innebär att du kan använda den i alla möjliga väder.

Den sitter dessutom perfekt i händerna, har en förstoring på upp till 10 gånger samt justerbara ögonmusslor. Tack vare att ögonmusslorna går att justera kommer kikaren att fungera lika bra för alla, oavsett om du bär glasögon eller inte.

4. Vortex Fury HD 10×42 Gen II Handkikare med Inbyggd Avståndsmätare

Vortex Fury HD 10x42 Gen II Handkikare med Inbyggd Avståndsmätare

Vortex Fury Gen II 10X42 är en kikare som kombinerar två av de viktigaste tillbehören du kan behöva under jakten. Det är nämligen inte bara en kikare utan även en avståndsmätare.

Den är väldigt lätt att använda tack vare knapparna som sitter på höger sida. Det tar endast några sekunder för att du ska få svar på avståndet.

5. Leica Trinovid 8X42 HD

Leica Trinovid 8X42 HD

År 1958 lanserades den klassiska Trinovid och Trinovid 8X42 HD är en modern variant av den kikaren. Den har imponerande optiska egenskaper som gör det möjligt för dig att använda kikaren under sämre ljusförhållanden.

Den klarar förstoringar upp till 8 gånger och har en gummerad kropp som ger dig en bra greppkänsla.

6. Swarovski CL Pocket 10×25 B

Swarovski CL Pocket 10x25 B

Swarovski CL Pocket 10×25 B är en fällbar kikare som bjuder på en optik av den högsta kvaliteten. Den har en förstoring på upp till 10 gånger vilket gör det möjligt för dig att se alla detaljer på de vilda djuren du letar eller stöter på.

Ögonmusslorna är justerbara vilket gör att kikaren kan användas på ett bekvämt sätt av olika personer, oavsett om du använder glasögon eller inte.

7. Steiner Ranger Xtreme 10×42

Steiner Ranger Xtreme 10x42

Steiner Ranger Xtreme 10×42 är en kikare som fungerar bra i de flesta väder. Den är vattentät i ned till 3 meters djup, dammtät och lufttät. Den klarar dessutom grader från -20 upp till 70 grader.

Med en förstoring på 10x kan kikaren hjälpa dig att se alla detaljer på ett långt avstånd. Vid ögonmusslorna finns det ett sidskydd som gör det lättare att se eftersom det blockerar din syn lite på sidorna.

8. Handkikare Vortex Viper HD 8×42

Handkikare Vortex Viper HD 8x42

Handkikare Vortex Viper HD 8×42 är en kompakt och lätt kikare som levererar bilder med hög upplösning. Den är vattentät och kommer med allt du behöver i en bra kikare.

Med kikaren kan du se alla små detaljer och kikaren kommer med glas med en extra låg dispersion. Viper HD hade fått flera utmärkelser och vunnit flera tester vilket inte är svårt att förstå varför efter att du testar kikaren.

9. Swarovski CL Companion 10×30

Swarovski CL Companion 10x30

Swarovski CL Companion 10×30 är en av de bästa kikarna för dig som letar efter en liten kompakt kikare att använda under fågeljakten. Den bjuder bland annat på en kraftfull förstoring på upp till 10 gånger och en stor objektivlins.

Trots att den är mindre jämfört med andra kikare i samma serie betyder det inte att bildkvaliteten är sämre. Den här kikaren är som sagt ett bra alternativ om du letar efter en mindre kikare som är lätt att ta med sig.

Att tänka på inför köp av fågelkikaren

Det allra viktigaste du måste tänka på innan du köper en fågelkikare är vad den ska användas till. Valet kan nämligen variera en hel del beroende på om du ska använda den till fågelskådning eller jakt. Andra saker att tänka på är vilken förstoringsgrad du vill att kikaren ska ha.

Det brukar stå nummer, till exempel 10×30, det innebär att kikaren har en förstoring på 10 gånger och en objektiv diameter på 30 millimeter. Ju större diametern är desto ljusstarkare bild ger kikaren. Det är de viktigaste sakerna att tänka på , men det finns fler saker du bör tänka på innan du köper en fågelkikare, till exempel vilka andra egenskaper du behöver,

Frågor och svar

För att hjälpa dig i ditt val av kikare har vi svarat på några av de vanligaste frågorna som ställt. Skulle du fortfarande vara osäker på om du verkligen behöver en fågelkikare kan svaren på dessa frågor dessutom hjälpa dig att komma fram till om du behöver en, och vilken som är bäst.

Vad är en fågelkikare?

En fågelkikare är helt enkelt en kikare som du använder när du jagar fågel eller fågelskådar. Det finns flera varianter och vissa rekommenderas främst till att användas under jakten.

Det innebär att du måste veta vilka egenskaper du behöver innan du köper en kikare.

Varför ska jag använda en fågelkikare?

Det enkla svaret på den här frågan är för att du lättare ska se fåglarna. Genom att använda en bra fågelkikare när du jagar blir det lättare för dig att se ifall det är rätt fågelart.

Det finns kikare som kombinerats med en avståndsmätare vilket gör att du även kan se avståndet till fågel. Tack vare detta kan det bli lättare för dig att avgöra hur och när du ska skjuta.

Ska jag välja tubkikare eller handkikare för fågelskådning?

Det är ett val du måste göra själv. En tubkikare kan du många gånger ställa på en viss ställning som gör att bilden blir stadigare vilket kan vara bra vid fågelskådning. Men om du däremot ska röra dig till flera platser kan det bli tung att bära med sig både en tubkikare och ställningen.

En handkikare är då mycket lättare att ta med sig. En annan sak du måste tänka på är att en tubkikare oftast kan förstora minst dubbelt så många gånger som en handkikare. Det är alltså lättare att se fåglar ännu längre bort med en tubkikare.

Sammanfattning

Innan du köper en fågelkikare är det viktigt att du vet vad du letar efter. Ska du jaga och vet att du kommer vandra mellan olika platser är det bra med en lätt handkikare som är enkel att bära med sig.

Listan vi har sammanställt innehåller flera bra fågelkikare som du kan välja mellan. Det kan också hjälpa dig att inse vilken typ av kikare du egentligen behöver.