Jaktutrustning

Bästa Avståndsmätaren 2023 » Bäst i test

Det finns flera praktiska prylar du kan använda under jakten för att förbättra dina odds. Många jägare väljer vanligtvis att endast ta med sig en handfull saker som de vet att de kommer att behöva. Men det finns en hel del andra prylar som kan vara bra att ta med sig.

Förutom att du bör ta med sig vapen, kikare och bra klädsel kan det vara bra att investera i en avståndsmätare. Det är enkelt förklarat ett sorts mätinstrument som gör det lättare för dig att mäta det exakta avståndet mellan två punkter. Ett tips är att mäta upp ett antal referenspunkter i området där du kommer att befinna dig.

Genom att använda en avståndsmätare under jakten kan det alltså bli lättare för dig att avgöra hur och när du ska avfyra ditt skjutvapen. Men precis som med många andra intressanta prylar är det inte alltid lätt att veta vilken typ du behöver. Vi har satt ihop en lista med några av de bästa avståndsmätarna på marknaden för att hjälpa dig i ditt val.

1. Carson Rangefinder 600 M

Carson Rangefinder 600 M

Carson Rangefinder 600 M är ett bra alternativ för dig som letar efter en bra avståndsmätare med enkla funktioner. Den har upp till 6x förstoring och kan mäta avstånd på upp till 600 meter. Den väger endast 190 gram och förutom avståndsmätning bjuder den även på tre olika lägen.

Förutom avståndet kan den även mäta lutningen och nivå tre innebär att den fortsätter att räkna om avståndet ifall du använder den när du rör på dig.

2. Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R

Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R

Leica avståndsmätare bjuder på allt du behöver när du letar efter en mätare inför din jakt. Den gör det möjligt att mäta avståndet i svårare terräng samt använda den som ersättning till en kikare.

En annan fördel med denna mätare är att du kan använda den i alla sorts väder. Du behöver alltså inte oroa dig för att den kommer att ta skada.

3. Bushnell Nitro Rangefinder 1 mile 6×20

Bushnell Nitro Rangefinder 1 mile 6x20

Den här avståndsmätaren från Bushnell är ett bra alternativ för dig som behöver en mätare som klarar av långa avstånd. Den kan nämligen mäta avstånd på upp till 1,6 kilometer. Mätaren har en skyddande beläggning på linserna vilket gör att den fungerar lika bra i regn som den gör i solsken.

Mätaren väger endast 156 gram och 97 millimeter lång, 38 millimeter bred och 74 millimeter hög vilket gör att den är lätt att packa ner när du beger dig ut på jakt.

4. Avståndsmätare Gyttorp 600M WP

Avståndsmätare Gyttorp 600M WP

Denna avståndsmätare från Gyttorp är väldigt lätt att använda. Den innehåller en precisionslaser och en snabb processor. Avståndsmätaren klarar att mäta avstånd på upp till 600 meter vilket brukar vara tillräckligt långt för många jägare.

Den klarar av förstoringar upp till 6 gånger och ger dig informationen snabbt tack vare ”One Touch”-funktionen.

5. Avståndsmätare Konus Range 600

Avståndsmätare Konus Range 600

Konus Range 600 är en väldigt populär avståndsmätare för både jägare och golfare. Den kan mäta avstånd från 15 upp till 600 meter och är relativt liten i storleken. Den väger runt 200 gram vilket gör att den är mycket lätt att ta med sig oavsett vilken aktivitet du ska använda den till.

Den kommer dessutom med en liten väska som gör att du kan fästa den i bältet. Sist men inte minst klarar den förstoringar upp till 6 gånger och är vattentålig.

6. Focus Range Finder Pro

Focus Range Finder Pro

Det här är en bra avståndsmätare som snabbt och enkelt tar reda på avståndet ute i naturen, oavsett om det är på golfbanan, ute på sjön eller i skogen på jakttur. Mätaren har fyra olika program, ett program för avståndsmätning, ett för avståndsmätning av små objekt, till exempel golfbollar, ett program som gör det möjligt att mäta avståndet i regn eller dimma samt ett hastighetsmätningsprogram.

Den kan mäta avstånd upp till 600 meter och hastigheter på upp till 300 kilometer i timmen.

7. Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning

Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning

Det här är en liten och kompakt laserkikare som passar perfekt ute på jakt. Genom att endast trycka på en knapp efter att du har siktat kikaren på ett objekt får du svar på vilket avståndet är.

Den kan mäta upp till 600 meter och har dessutom en funktion som låter dig mäta hastigheten på föremål i rörelse, till exempel bilar. Mätaren/kikaren är även vädertålig och kommer med en liten väska som du kan sätta fast i bältet.

8. Fluke 414D Avståndsmätare Laser

Fluke 414D Avståndsmätare Laser

Det här är en väldigt enkel avståndsmätare om vi jämför med de andra vi har listat. Den mäter upp till 100 meter med en 2 millimeters noggrannhet. Med ett lätt knapptryck kan den avgöra avståndet mellan två punkter. Många väljer denna mätare på grund av dess enkelhet.

Att tänka på inför köp av avståndsmätaren

Det finns en del faktorer som är bra att ha i tanken innan du köper en avståndsmätare. Om du har tänkt använda den när du ska ut på jakt är det bra ifall du väljer en mätare som är mindre i storleken. Du måste nämligen bära med dig den och det finns avståndsmätare som är rätt stora och svåra att ta med sig. Du måste också veta vilka egenskaper mätaren bör ha.

Vill du att den endast ska mäta avståndet eller vill du ha lite fler funktioner? Alla avståndsmätare mäter självklart avståndet mellan olika punkter, det du måste bestämma är hur långt avstånd du vill att den ska kunna mäta. Vissa når några hundra meter medan andra kan mäta avståndet på flera tusen meter. En sak du bör komma ihåg är att när mätarna testas görs det mot speglar.

När du använder mätaren i jakt och ska mäta avstånd mot djur eller träd kommer maxavståndet att sjunka en del. En sista sak som kan vara bra att du tänker på är ifall du behöver en mätare som fungerar i rörelse. Vissa mätare måste du hålla stilla för att mäta ett avstånd, men sedan finns det de mätare som fortsätter att mäta om avståndet samtidigt som du befinner dig i rörelse.

Frågor och svar

Innan du gör ditt val över vilken avståndsmätare du vill köpa kan det vara bra att du lär dig lite mer om dem. Vi har svarat på några av de vanligaste frågorna om mätarna här nedan och rekommenderar att du läser igenom dem innan du går igenom med ditt köp.

Vad är en avståndsmätare?

En avståndsmätare är precis vad det låter som, ett mätinstrument som hjälper dig att avgöra avståndet mellan olika punkter. De finns i flera olika utseenden och storlekar.

Många avståndsmätare ser dock ut som andra prylar, till exempel en walkie-talkie eller en liten kikare.

Hur fungerar mätaren?

Eftersom det finns olika typer av avståndsmätare kan de fungera på olika sätt. Men i grunden räknar mätaren ut avståndet till en viss punkt genom endast ett knapptryck.

Det finns dock även mer avancerade mätare som kan räkna ut mer än endast avståndet. De kan till exempel räkna ut en vinkel eller göra en beräkning av flygvägen till ett bestämt mål.

Varför ska jag använda avståndsmätaren?

Det finns flera fördelar med att använda en avståndsmätare. Trots att det vanligaste användningsområdet är inom byggen kan du även använda mätaren under jakten eller vid sportevenemang.

Mätaren gör det lättare för dig att mäta ett exakt avstånd och/eller vinkel, vilket ger dig en bättre idé om hur du ska fortsätta. Det kan vara ett bra sätt att räkna ut när och var du ska skjuta under en jakt.

Sammanfattning

Här ovan har vi som sagt samlat några av de bästa avståndsmätarna som finns på marknaden för att hjälpa dig i ditt val. Så länge du är säker på vilka funktioner du vill att din mätare ska erbjuda behöver valet inte bli särskilt svårt.

Det finns mätare i olika prisklasser vilket innebär att du kan hitta en oavsett hur din budget ser ut. Glöm dock inte att även köpa batterier, de ingår nämligen inte för alla mätare.