Jaktutrustning

Bästa Jaktkängorna 2023 » Bäst i test

För att en jakt ska lyckas måste du ha tålamod, erfarenhet, bra utrustning och ett vapen. Men det är inte allt du behöver för att din jakt ska gå bra. Många gånger krävs det att du går igenom flera kilometer av tuff terräng och det är inte alltid som vädret är det bästa. Då är kläderna du har och framför allt jaktkängorna en av de viktigaste faktorerna för att du ska klara dig igenom det hela. Skulle du bege dig ut i dina vardagsskor eller gamla halvtrasiga kängor kommer du snabbt inse att det inte känns bra.

Det rekommenderas därför att du ser till att ha ett par jaktkängor som passar dig perfekt och som är anpassade för just jakt och friluftsliv. Men eftersom det finns ett rätt stort utbud av skor kan det vara svårt att veta var du ska börja någonstans. Vi har därför sammanställt en lista över några av de bästa jaktkängorna. Förhoppningsvis kan den hjälpa dig att hitta dina skor.

Trots att det står att vissa kängor endast kommer i ett antal storlekar kan det vara så att de är slut i lager. Så skulle du vara intresserad av någon av de kängor som listas rekommenderas det att du besöker en butik som har dem. På så sätt får du mer information samt vilka storlekar och pris som gäller.

1. Meindi Dovre Men’s Low

Meindi Dovre Men's Low

Meindl Dovre Men’s Low är en vandringskänga som är stabil och passar till både jakt och tuffare vandring. Den har lägre modell, ett yttermaterial tillverkat av skinn samt ett Gore-tex membran. Kängan är tillverkad av Meindl som är ett företag främst känt för sina jakt- och vandringskängor.

Enligt en rad med recensioner har kängan mycket bra passform, är stabil och det märks verkligen att den är av hög kvalitet. Detta är främst en känga för herrar och storlekarna är därför lite större.

2. Härkila Grove GTX

Härkila Grove GTX

Härkila Grove GTX är en allsidig känga som passar perfekt för jakt. Den har ett gore-tex membran som både andas och är vattentätt. Kängan har gummiförstärkningar på både häl och tå samt sulor som bjuder på extra stöd under hålfoten.

Ovansidan av kängan består av polyester och trots dess höga kvalitet är kängan mycket lätt och bekväm att använda. Härkila Grove GTX är främst en känga för herrar. Den finns i storlek 40 upp till 48.

3. Viking Hunter GTX

Viking Hunter GTX

Viking Hunter GTX är en tuffare känga med högt skaft. Den är speciellt anpassad för lite tuffare terräng och den är 100 % vattentät. Kängan har ett GoreTex foder som gör det möjligt för din hud att andas. Yttersulan består av UCG gummi vilket ger dig bättre stabilitet och en bra greppsäkerhet.

Kängans övre del, eller skaftet, består av läder för maximal hållbarhet och komfort. Kängan finns i en rad storlekar från 36 till 48. Den passar kvinnor och män lika bra.

4. Hanwag Tatra Top Gore-Tex

Hanwag Tatra Top Gore-Tex

Tatra Top GTX är en robust högskaftad känga som är ett mycket bra alternativ som jaktkänga. Den är anpassad för att klara tuffa turer i skogen och blöt terräng. Yttersulan består av ett gummi med ett grövre mönster som bidrar till ett fast grepp. Hanwag är ett företag som skapar kängor med perfekt passform och hög kvalitet.

Genom att ta hand om skorna kommer du kunna använda dem under en lång tid. Kängan finns i storlek 40-47. Den är främst för män men självklart kan kvinnor också använda kängan ifall de har en av de tillgängliga storlekarna.

5. Känga Pinewood Jakt & Vandring

Känga Pinewood Jakt & Vandring

Känga Pinewood Jakt & Vandring är en mellanhög känga med bra passform och stöd. Den har ett vattentätt membran med bra andningsförmåga vilket innebär att kängan kommer hålla dig både torr och varm.

Den är lätt fodrad, har en mellansula som är isolerande samt stötdämpande och ett rejält mönster på yttersulan. Kängan är tillverkad av 100 % polyester och 100 % äkta läder. Den finns i storlek 37-47.

6. Meindl Dovre Men’s Extreme Gore-Tex

Meindl Dovre Men's Extreme Gore-Tex

Meindl Dovre Extreme är en mycket stabil känga med högt skaft. Den är tillverkad av högkvalitativt narvläder och bjuder på en lite hårdare sula. Sulan gör att kängan passar utmärkt för stenigare terränger och den har ett Digafix snörsystem. Snörsystemet hjälper till att stabilisera fotleden och hälen.

Kängan har dessutom en sula med ett Meindl Multigrip-mönster som ger dig ett bra grepp när du vandrar. Dessa kängor finns i lite större storlekar eftersom de är tillverkade i första hand för män.

7. Gore-tex känga Chiruca Game Hi

Gore-tex känga Chiruca Game Hi

Gore-tex känga Chiruca Game Hi är en mellanhög känga som är tillverkad av bland annat vattenavstötande Nubuck-läder. Toppen av kängan består av mjuk nappa och yttersulan har dubbeldensitet.

Den har en orange gummisula med ett bra mönster som ger dig bra grepp när du vandrar. Dessa kängor är tillverkade i Europa och kommer i storlek 38-47.

8. Lundhags Forest II

Lundhags Forest II

Forest II är en svensktillverkad känga med ett högt skaft. Den har ett skyddande skallager som går att anpassa efter både temperaturer och aktiviteter. Kängan är tillverkad av fullnarvsskinn och bjuder på ett extra hälgrepp.

Dessutom består yttersulan av en Defender yttersula som har ett integrerat tåskydd. Kängan finns till både damer och herrar, från storlek 36 upp till 48.

Att tänka på inför köp av jaktkängor

Det finns mycket du bör tänka på när du ska köpa jaktkängor. Det allra viktigaste är att den passar din fot perfekt. Skulle skorna inte passa dig kommer du snabbt inse hur obekvämt det känns att vandra i dem. Andra viktiga faktorer du bör ha i tanken är vilket material du vill att skorna ska vara tillverkade av.

Behöver du skor som är helt vattentäta eller vill du ha skor som kan andas? Ibland är det svårt att hitta kängor som erbjuder både och. Ett tips är att du tänker efter vilka egenskaper du behöver i dina kängor och sedan börjar leta. Förhoppningsvis kan någon av de skor vi listat vara just det du letar efter.

Frågor och svar

Varför ska jag använda jaktkängor?

Med ett par jaktkängor som passar perfekt kommer det bli mycket lättare för dig att ta dig igenom olika terränger utan att skada dig eller bli blöt. Eftersom jakt kan kräva en hel del vandring kommer du snabbt inse att vanliga gymnastikskor inte känns bekväma att gå i genom skogen.

En känga kan kort sagt skydda dig mot kyla, värme, våta och skador så länge du väljer en med bra passform och stöd.

Ska jag välja högt eller lågt skaft?

Det beror på om du kommer att behöva vandra en längre bit med mycket packning eller inte. Höga skaft hjälper till att stabilisera din fot lite bättre och är tillverkade för att bära lite mer vikt. Så om du ska vandra en längre bit med mycket packning genom ojämn terräng rekommenderas kängor med högt skaft.

Lågt skaft är bäst när du inte ska vandra särskilt långt och har mindre packning. Det är dessutom en bra sko du kan använda även när du inte jagar. Kort sagt brukar man säga att kängor med kort skaft rekommenderas främst för dagsturer eller kortare vandringar.

Med eller utan Gore-Tex?

Kängor med gore-tex kan vara extra bra att ha när du vet att du kommer gå igenom våta marker. Membranet förhindrar vatten från att tränga in i skorna. Men samtidigt är kängor med gore-tex mycket varmare jämfört med skor utan.

Andningsförmågan är helt enkelt inte lika bra. Du får själv avgöra vilken typ av känga som kommer att passa bäst för dig och området du kommer befinna dig i.

Sammanfattning

Jaktkängor är en av de viktigaste delarna för att du ska lyckas med din jakt. Att springa runt i skogen när du har ont i fötterna, fått blöta strumpor, tappat bort avståndsmätaren och missat älgen som sprang förbi är inte särskilt roligt.

Ta därför hjälp av vår lista här ovan och skaffa ett par bra jaktkängor som gör jakten ännu bättre.