Jaktutrustning

Bästa Älgstudsaren 2024 » Bäst i test

När man sitter där på sitt pass i skogen under älgjakten, insmord med myggskydd kan det hända att en älg plötsligt visar sig. Det är då man behöver den bästa älgstudsaren för att kunna fälla sitt byte.

Här tar vi upp vad du bör tänka på när du ska köpa en älgstudsare. Vi skriver också om vad en älgstudsare egentligen är och självklart tar vi upp fördelar och nackdelar med de bästa älgstudsarna på marknaden just nu.

1. Sauer 101 Classic XTA Justerbar kolvkam

Sauer 101 Classic XTA Justerbar kolvkam

Det här är en funktionell och elegant älgstudsare men samtidigt är den väldigt enkel. I den här studsaren finns Sauers effektiva funktion i att rekylkrafterna leds vidare till stocken. Det medför att bössan blir mycket bekväm att skjuta med.

Man kan tro att studsaren ska vara tråkig att använda med tanke på att den är så enkelt utformad men den gör sitt jobb förvånansvärt bra. Ett stort plus är också den justerbara kolvkammen. Den gör att bössan kan justeras så att den passar skytten perfekt.

2. Tikka T3x Lite Adjustable Paket

Tikka T3x Lite Adjustable Paket

Ett jaktgevär med syntetkolv. Det ger ett lätt vapen och dessutom kan pistolgreppet enkelt bytas ut. Syntetkolven ger bra grepp oavsett väder och du som jägare kan enkelt byta ut framstock eller andra delar på egen hand. Det är ofta svårt med ett traditionellt vapen tillverkat i trä. När du köper geväret som paketlösning får du välja mellan några av de mest populära tillbehören som ljuddämpare och kikarsikte.

Om du vill ha ett bra allroundvapen som kan anpassas både på höjden och längden är det här ett bra val. Dessutom är det enkelt att ta sig runt tyst i skogen med vapnet och under skyttet uppnås en mindre resonanseffekt tack vare skuminlägget i syntetkolvarna.

3. Sauer 404 Syncro XTC

Sauer 404 Syncro XTC

Om du bor litet eller ofta transporterar ditt vapen är det här ett väldigt bra val. Du kan nämligen packa ihop hela studsaren så att den kan döljas i en väska eller i en bil. I övrigt är det en klassisk studsarmodell med moderna funktioner och en förfinad teknik.

Det är en repeterstudsare med spänntangent. Det ger en bättre säkerhet i alla jaktsituationer. Dessutom kan du justera avtryckaren efter individen. En effektiv lösning är också verktyget tillverkaren placerat längs studsares fäste. Det är med andra ord alltid med om du behöver plocka isär vapnet.

En stor fördel är också möjligheten att kunna välja mellan de tio olika kalibrar vapnet är kompatibelt med. Men smakar det så kostar det. Prislappen är hög för de flesta jägare. Strax över 60 000 kronor kostar det här vapnet.

4. Sako TRG 42 Fosfaterad

Sako TRG 42 Fosfaterad

En älgstudsare med lite mer unik form. Här kan man få olika längder på pipan och det gör att geväret passar alla skyttar oavsett om man går med hund eller sitter på pass. Geväret kan kombineras i oändlighet vad gäller magasin, pipor och patronlängder.

Det är dessutom enkelt att montera isär vapnet och ta bort slutstycket. En annan fördel är att man kan ta bort avtryckaren med tillhörande mekanism utan att vapnet behöver skruvas isär. Dessutom är det ett tyst vapen att hålla på med.

5. Sako Quad Heavy Barrel Paket

Sako Quad Heavy Barrel Paket

För den som vill ha en tyngre pipa och ett bra stöd för kinden under skyttet är det här ett bra val. Sako Quad Heavy Barrel är dessutom kompatibelt med fyra olika kalibrar och vill du byta pipa på geväret är det också enkelt. Även här kan avtryckare och magasin justeras.

Vapnet är anpassat för alla oavsett om man är vänster- eller högerhänt. Dessutom kan bakkappan justeras för att ligga bra mot axeln. Det här är helt enkelt ett vapen som passar både nybörjare och mer rutinerade jägare.

6. Benelli Argo E Battue Orange Camo

Benelli Argo E Battue Orange Camo

Ett halvautomatiskt och lätt vapen. Passar framför allt hundförare och jägare som vill vara flexibla. Vapnet är lite kortare och har kalibern .308. Kolven och andra delar av vapnet är målade i en orange, reflekterande färg som syns bra för andra jägare i skogen.

Designen är enkel och vapnet gör sitt jobb bra. Ett stort plus för lite mindre skyttar är den kortare längden. Ett vapen med rätt längd gör det lättare att hantera både sett till skytte och rekyl.

7. Tikka T3x Hunter

Tikka T3x Hunter

Bra prestanda och klassisk design kännetecknar det här geväret. Det har en kolv tillverkad i klassisk valnötsträ och i kombination med de moderna detaljerna blir det ett vapen som känns helt rätt i tiden.

För enkel vapenrengöring kan geväret snabbt plockas isär och det är också lätt att justera vapnets avtryckare efter skytten. För den skytt som uppskattar en lindrigare rekyl har bakkappan här integrerade luftfickor vilket avlastar en hel del.

8. Merkel Helix Speedster Orange

Merkel Helix Speedster Orange

Även här har vi ett vapen med orangea detaljer. Det här är ett gevär för jägaren som är mån om sin ergonomi. Här är den verkligen i fokus genom alla moment. Att säkra vapnet, skjuta och repetera går snabbt och enkelt. Kolven kan också lätt justeras och genom att bara trycka på en knapp får du den inställning du hade senast.

Sikten monteras enkelt utan att använda verktyg och vapnet passar både den stillasittande jägaren och hundföraren tack vare den lite kortare piplängden på 51 cm. Vapnets pris drar dock ner betyget något.

9. Sauer 100 Classic

Sauer 100 Classic

Precis som det låter på namnet är Sauer 100 Classic en klassisk älgstudsare. Hela vapnet, från design till funktion, är traditionellt utan oklarheter eller frågetecken. Avtryckaren kan justeras mellan 1-2 kilo, och du kan enkelt ta av och montera dit slutstycket som sitter med tre låsklackar. Pipan är 55 cm lång och geväret väger tre kilo. Det gör det lämpligt främst för jägare som sitter eller står på pass.

En sak som är lite unikt med det här vapnet är dess sidosäkring. Det har nämligen tre lägen. I det bakre läget är vapnet helt säkrat, och slutstycket låst. I det främre läget är vapnet osäkrat och man kan skjuta. I mittenläget är vapnet fortfarande säkrat, men slutstycket är olåst.

Det här är ett klassiskt och säkert vapen som passar de flesta jägare så länge man inte är ute i allt för oländig terräng och rör sig mycket.

10. Winchester M70 Classic Hunter

Winchester M70 Classic Hunter

Alla som är trogna älgjägare har säkerligen stött på märket Winchester tidigare. Det här är ett vapenmärke som under flera års tid levererat vapen av högsta kvalitet och det här är inget undantag. Här är en klassisk bössa som inte drar blickarna till sig. Den gör sitt jobb och är bekväm att skjuta med.

Med justerbara rib-sikten och fiberoptisk framsyn behövs inget kikarsikte för att kunna skjuta väldigt precisa skott och om du vill jaga utan massor av hjälpmedel är det här perfekt. Det är dock en bössa främst för den stillasittande jägaren. Piplängden är nämligen på 61 cm och bössan väger 3,1 kilo. Det kan vara svårt att släpa på om man går långt som hundförare.

Att tänka på inför köp av älgstudsare

Det första du ska fundera över är ditt behov och vilka krav du ställer på studsaren. Vill du kunna använda flera kalibrar? Ska du sitta på pass eller är du hundförare? Du behöver också se till din egen längd och kroppsform.

De flesta bössor kan justeras efter skytten men det kan likväl vara klokt att fundera lite. Tänk också på att rådfråga andra jägare och finns möjlighet skadar det inte att provskjuta olika typer av vapen på en skjutbana innan köpet.

Frågor och svar

Vad är en älgstudsare?

En älgstudsare är ett skjutvapen av kultyp som endast skickar iväg en kula varje gång avtryckaren pressas in. Just ordet studsare kommer från tyskan och används ofta för ett vapen som har helstock men i Sverige kallas de flesta gevär för studsare oavsett hur de ser ut.

Älgstudsare används främst under älgjakten men även vildsvin och rovdjur får skjutas med kulgevär av olika kaliber.

Hur fungerar en älgstudsare?

En älgstudsare kan fungera på lite olika sätt. Ett gevär av enkelskottstyp har inget magasin. Där måste skytten manuellt ladda om efter varje skott. En dubbelstudsare har två pipor och kan laddas med två skott, och sedan måste den laddas om manuellt.

Ett repetergevär har magasin och där tas patronen bort med ett snabbt handgrepp och sedan laddas geväret med en ny patron från magasinet. Ett automatgevär å andra sidan laddar om automatiskt efter varje skott.

Hur långt kan jag skjuta med en älgstudsare?

Ett kulgevär skjuter iväg en kula långt, men det betyder inte att det blir ett bra skott. Man bör inte skjuta på mer än 300 meters avstånd. Gör man det finns det risk att kulan tappar för mycket kraft och den kan också råka slå i saker på vägen och tappa sin bana.

En gevärskula kan dock färdas upp mot fem kilometer om den inte hindras. Att hålla koll på hur man skjuter är alltså extremt viktigt.