Jaktutrustning

Bästa Kikaren 2024 » Bäst i test

Det finns en stor del kikare på marknaden och om du inte vet vad du ska använda din kikare till kan det vara svårt att hitta rätt i den djungel som det faktiskt är. Ska du till exempel ägna dig åt fågelskådning är en fågelkikare ett måste. Ju bättre modell du har desto enklare är det att urskilja exakt vilken art det är du tittar på.

En fördel med många fågelkikare är att de också har en mörkläggningsfunktion som gör det enklare att beskåda dina favoritfåglar. Men fågelskådning är inte den enda gången en kikare kommer till användning. Det finns mycket att se och beskåda i vildmarken.

Dessutom behöver du en kikare när du är ute på jakt om du vill kunna se ditt byte på mycket längre håll. Med en bra jaktkikare kan du se allt från rådjur och älg till olika växer och insekter. Här kommer vi presentera de 10 bästa och mest prisvärda kikarna som säljs på marknaden idag.

1. Silva Kikare Pocket 10x

Silva Kikare Pocket 10x

Detta är en kompakt och smidig kikare som har både takkantsprisma och Bk7-optik. Fördelen med denna modell är du enkelt kan slänga ner den i ryggsäcken eller till och med förvara den i byxfickan. Därför har denna kikare en självklar plats på vår lista.

2. Bushnell Kikare PowerView 10×25

Nummer två på vår lista är denna nätta lilla kikare som du enkelt kan bära med dig överallt utan problem. Vi gillar framför allt ytterhöljet i gummi som gör att kikaren är väldigt stöttålig. Perfekt om du är ute i tuff terräng. Det ger även ett mycket bättre grepp och gör den skön att hålla i.

3. Silva Epic 10

Denna vattentäta kikare passar lika bra för vandringen som för friluftsliv och sportaktiviteter. Eftersom den har Bak-4 optik har den en utmärkt prestanda. Förutom att den är vattentät är den även dammtät vilket gör att den med enkelhet klarar av alla tuffa förhållanden och situationer du kan hamna i. En riktigt prisvärd och bra kikare.

4. Urberg 10x50WP

En vattentät kikare i aluminium med upp till tio gånger förstoring. Du kan se upp till 125 meter och enkelt packa ner den i vilken väska som helst. Köper du från URBERG kan du också glädja dig åt att 1 % av deras årliga omsättning doneras till miljövänliga ändamål. Du får en bra kikare och handlar miljömedvetet.

5. Silva Binocular Pocket 8x

Denna modell sticker främst ut på grund av att den är superkompakt. När du befinner dig ute i terrängen är det jobbigt att bära runt på en otymplig och stor kikare och med denna slipper du det. Genom att slänga ner den i fickan är du redo för vilket äventyr som helst.

6. Focus Action III 8×25

Focus Action III 8x25

Denna kikare har ett kraftigt gummihölje vilket gör den väldigt skön att greppa och hålla i. Den har så kallade Twist-up ögonmusslor vilket betyder att du får ett större synfält.

Det gör det enklare att följa älgen, fågeln eller vad det nu är du spanar på. Den gör dig sällskap på såväl resan som utflykten då den är stabil och smidig. Den är enkel att hantera även för nybörjaren.

7. Focus Outdoor 8X32

Focus Outdoor 8X32

Denna modell är smidig och skön att hålla i handen. Om du hanterar den rätt kommer den hålla i många, många år. Den är dessutom vattentät vilket är ett stort plus i kanten.

Du kommer få en klar och skarp bild oavsett vad du tittar på och den kan användas till såväl jakt som fågelskådning. Den är även smidig att packa med sig om du ska på en längre resa.

8. Silva Scenic 8

Denna snygga och nätta kikare är perfekt för såväl klättring som vandring eftersom den är vikbar och väldigt smidig. Den har en förstoring på x8 och en avståndsmätare på 114 meter vilket gör den till en idealisk kikare.

Kikaren levereras med en smidig bärväska samt en rengöringsduk vid köp. Det är en kikare som vi varmt kan rekommendera.

9. Brunton Echo Zoom Monocular 10-30X21

Denna kikare har en lite annorlunda form och är mycket kompakt. Du får en väldigt skarp bild som fungerar i alla olika situationer. Den kan förstora upp till 30 gånger vilket är riktigt bra.

10. Nordic Hawk Hunt 8×42

Den sista prisvärda kikare som vi vill tipsa om är denna snygga och mönstrade kikare från Nordic Hawk. Den fungerar lika bra till vandringen som till en konsert. Kikarens snygga design gör att den sticker ut ur mängden och är enkel att hitta i en stor packning. Den har även ett hölje som skyddar mot fukt.

Bästa premium kikarna

Swarovski Kikare EL Range 10×42

Swarovski Kikare EL Range 10x42

Kikaren för dig som bara nöjer dig med det allra bästa. Med denna modell får du veta på exakt hur långt avstånd du är från ett objekt. Kikarens ögonmusslor är skruvbara för att du ska få ett fullt synfält även om du bär glasögon. Det finns två knappar som du använder för att ställa in avståndsmätaren. Annars fungerar den precis som vilken kikare som helst.

Zeiss Kikare Conquest HD 8×32 LT

Zeiss Kikare Conquest HD 8x32 LT

Detta är en kompakt kikare som funkar till precis allt. Den är tillverkad i så kallat fluoritglas för att ge en så bra ljustransmission som möjligt samt ger nästan en perfekt färgåtergivning. Den går dessutom att använda under regn eftersom den är vattenavvisande. Kikaren är skön att greppa och ett riktigt bra val för dig som vill ha någonting utöver det vanliga.

Handkikare Vortex Diamondback HD 8×42

Handkikare Vortex Diamondback HD 8x42

Denna handkikare är speciellt anpassad för fågelskådning och ger dig ett mycket brett synfält. Det skyddande gummihöljet både skyddar mot stötar och ger ett skönt grepp. Ett stort plus i kanten är att den är både vattentät och dammfri. Ett bra val med andra ord.

Leica Trinovid 8X42 HD

Leica Trinovid 8X42 HD

Sista modellen vi vill tipsa om är denna kikare från Trinovid som varit ett märke att räkna med inom fågelskådning sedan 60-talet. Den är kompakt och har vridbara ögonmusslor för maximalt synfält. Det gäller även för dig som bör glasögon. Kikaren är dessutom vattentät ner till 4 meters djup vilket är riktigt bra.

Att tänka på inför köp av kikaren

En kikare kan ha många olika funktioner och det är viktigt att du först kommer underfund med vad du ska ska använda kikaren till och vad du har för behov. Här kommer en checklista på vad du ska vara uppmärksam på.

Förstoring

Kikare kommer i en rad olika förstoringar och några av de vanligaste är x8 och x10. Det står för hur många gånger du kommer närmare det objekt du tittar på. Ska du hålla på med fågelskådning bör du kanske ha en kikare med högre förstoring. I andra sammanhang är det inte lika avgörande.

Objektivdiameter

Ju större diameter din kikare har desto ljusstarkare bild får du. Om du enbart ska använda kikaren på dagen behöver du inte lägga så stor vikt på objektivdiameter. På natten ställs det dock högre krav på din kikare.

Handkikare

Handkikare är optimalt för dig som ständigt är på språng och behöver en kikare som är enkel att bära med sig. Perfekt för dig som älskar utflykter och äventyr.

Kompakta kikare

Kompakta kikare eller minikikare som de också kallas passar bra när du inte har möjlighet att bära med dig en större kikare. En fjällvandring är ett sådant exempel. Du kan alltså behöva flera olika typer av kikare i din samling.

Tubkikare

Tubkikare ger bäst skärpa och lämpar sig alltså framför allt till fågelskådning eller jakt. Dessa kommer normalt med ett tillhörande stativ så du kan ställa upp din kikare på en bra utkiksplats.

Frågor och svar

Vilken kikare ska jag köpa?

Det beror helt på vad du ska göra och vad den ska användas till. Om du ska ge dig ut på fjällvandringar är det bäst att ha en liten och kompakt kikare som du enkelt kan bära med dig.

Vill du syssla med fågelskådning är det bättre att satsa på en tubkikare.

Vad är skillnaden mellan en billig och dyr kikare?

Normalt har en dyr kikare flera funktioner som inte finns på en billig modell. Det finns knappar och skruvfunktioner som gör att skärpan blir helt perfekt på en dyrare.

De dyrare modellerna brukar också vara mer anpassade för den som bär glasögon. Dessutom har flera av dem avståndsmätare som berättar på exakt hur långt avstånd du befinner dig från ett objekt.

När behöver jag använda en kikare?

Det finns många situationer då en kikare kommer till användning. Sysslar du med fågelskådning är kikare i stort sett ett måste för att kunna se de olika arterna bättre. Även jakten underlättas med en kikare.

Andra gånger en kikare kan vara bra att ha är när du vandrar eller är ute på andra äventyr.