Jaktutrustning

Bästa Pannlampan 2024 » Bäst i test

Att ha en bra pannlampa kan göra en avsevärd skillnad i många situationer. I synnerhet kommer de till nytta ute i skog och mark. Det kan exempelvis vara ett ypperligt hjälpmedel om man behöver sätta upp eller ta ner en åtelkamera efter skymning.

Oavsett ändamål är det viktigt att välja en bra pannlampa av hög kvalitet. Det är stor skillnad mellan olika lampor när det gäller ljusstyrka i lumen (Lm) och räckvidd, möjlighet att korrigera styrkan, batteritid, livslängd och hur lampan sitter.

Utvecklingen går också framåt, vilket innebär att du idag kan att hitta helt andra finesser och funktioner nu än för 5-10 år sedan. Det finns både billigare och dyrare alternativ på marknaden, dyrast är inte alltid bäst men däremot kan det vara en god idé att köpa högre kvalitet även om det kostar lite mer. Med detta i åtanke kan det vara väl värt att undersöka vilken pannlampa som passar bäst för just dina ändamål.

1. Silva Scout Rc

Passar för nybörjaren, camparen och kortare vandringar. Scout Rc från Silva är i det något lägre prissegmentet. Silva har en Scoutserie, där pannlampan Scout Rc är en av deras mest avancerade lampor. Den har två dioder, 25 timmars batteritid och kommer med ett laddningsbart 1,0 Ah-batteri, som laddas med USB. Scout Rc har en räckvidd på 60 meter och en max ljusstyrka på 320 lumen.

Den är också lätt att slå av och på, även om man har på sig handskar. Det tillkommer också vissa finesser, som att den har ett ljusläge med rött ljus, vilket bevarar mörkerseendet. Den är tämligen lätt, med sina 76 gram, och är därför lämplig bland annat för att vandra men är också ett lämpligt alternativ vid camping. Lampan sitter fast med ett resårband runt huvudet.

Batteritid: Upp till 25 timmar
Ljusstyrka: 320 Lm
Räckvidd: 60 meter
Effekt: rött ljus
Vikt: 76 gram

2. Led Lenser H14R.2 Pannlampa

Led Lenser H14R.2 Pannlampa

En mer gedigen modell i det något högre prissegmentet.
Pannlampan Led Lenser H14R.2 är en mer kraftfull modell. Den har en maximal ljusstyrka på 850 lumen och en räckvidd på 300 meter. Lampan går att vinkla och det finns ett bakåtriktat ljus som man kan slå på om man vill. Ljusstyrkan är justerbar, inklusive möjlighet till blinkande ljus.

Ljusstyrkan går att sänka ända ner till 1 Lm, på denna effekt har lampan en batteritid på 40 timmar. Batteriet är laddbart och sitter bak på huvudet, det är något större vilket gör att Led Lenser H14R.2 är något tyngre. Lampan sitter dock ändå stabilt då den hålls uppe med en resårrem runt huvudet och en ovanpå huvudet.

Batteritid: Upp till 40 timmar
Ljusstyrka: 850 Lm
Räckvidd: 300 meter
Effekt: Justerbar lampa och ljus
Vikt: 340 gram

3. Led Lenser H7.2, Box

Led Lenser H7.2, Box

En lite enklare variant av Led Lenser, lite mindre kraftfull men också lättare och billigare. Ljusstyrkan är 240 Lm och har en räckvidd på 160 meter, som kommer från High End Power LED. Lampans dimmerfunktion gör också att få ett mildare ljus.

Lampan har 60 timmars batteritid och drivs av 4 AAA-batteriet 1.5V. Detta innebär att man kan byta ut batterierna om man behöver, till skillnad från pannlamporna som har fasta batterier. Man därför också välja att använda laddbara batterier till denna pannlampa. Lampan hålls uppe av ett band runt huvudet.

Batteritid: Upp till 60 timmar
Ljusstyrka: 240 Lm
Räckvidd: 160 meter
Effekt: dimmerfunktion
Vikt: 165 gram

4. 180 bpm Duo Trail Headlamp

180 bpm Duo Trail Headlamp

En effektiv pannlampa i det lägre prissegmentet.
Duo Trail Headlamp har en maximal ljusstyrka på 390 Lm, med en räckvidd på 120 meter. Ljuset är ställbart till olika lägen och har justerbart fokus och drivs av medföljande laddbara batterier. Hur länge batterierna räcker beror på vilken inställning man väljer.

Har man fokuserad ljusspridning, så att räckvidden är 120 meter, och på maximal effekt, 390 lumen är batteritiden 8 timmar. Längst batteritid har lampan om man väljer en låg ljusseffekt, på 12 lumen och kort räckvidd, på 4 meter, då räcker batterierna sina maximala 140 timmar.

Batteritid: Upp till 140 timmar
Ljusstyrka: 390 Lm
Räckvidd: 120 meter
Effekt: Justerbart ljus och fokus
Vikt: 237 gram

5. Nextorch pannlampa myStar 760lm

Nextorch pannlampa myStar 760lm

Passar den som rör sig ute i skogen, t.ex. vid ridning. Den ligger prismässigt i mittensegmentet. Lampan har fyra olika lägen (20, 200, 550 och 760 Lm), inklusive ett S.O.S-läge (550 Lm). Detta ger en extra trygghet för den som är ute i potentiellt farliga situationer där en olycka kan ske.

Dessutom erbjuder myStar möjlighet att slå på ett rött varningsljus som blinkar bakåt. Därtill är lampan justerbar i 360 grader. Batteriet är laddbart och laddas med micro-USB, hur lång batteritiden är beror på vilket läge man väljer. Lampan sitter fast med ett resårband runt huvudet.

Batteritid: Upp till 70 timmar
Ljusstyrka: 760 Lm
Räckvidd: 184 meter
Effekt: justerbara 360 grader och olika ljuslägen
Vikt: 169 gram

6. Led Lenser H6R Box

Led Lenser H6R Box

En pannlampa i mittensegmentet prismässigt som passar bra såväl ute som inne.
Led Lenser H6R har olika lägen med ljusstyrka, från 5 till 200 lumen, samt olika räckvidd, från 20 till 200 meter. Det lägsta läget ger ett svagt sken och passar utmärkt för att till exempel läsa.

I det ljusläget räcker batteriet sina maximala 40 timmar. Använder man istället det högsta läget räcker det 2 timmar. Lampan kommer med uppladdningsbara batterier som laddas med en USB-kabel. Lampan sitter stabilt med ett tvättbart gummiband runt huvudet och ett band över huvudet.

Batteritid: Upp till 40 timmar
Ljusstyrka: 200 Lm
Räckvidd: 120 meter
Effekt: LED och olika ljuslägen
Vikt: 132 gram

7. Black Diamond Icon 700 Headlamp

Black Diamond Icon 700 Headlamp

En kraftfull lampa i det högre prissegmentet som passar bra för äventyrare och offpist-åkare. Denna pannlampa har rejält med kraft, med sin maxstyrka på 700 lumen och har också tämligen lång räckvidd. Lampan sitter också stabilt och passar bra på en hjälm då den har ett resårband runt huvudet och ett ovanpå.

Därför passar den bra för extremsporter som offpiståkning. Icon 700 Headlamp har också optisk linsdesign, vilket optimerar användning och bidrar till längre batteritid. Med lampan följer det med fyra batterier.

Batteritid: Upp till 190 timmar
Ljusstyrka: 700 Lm
Räckvidd: 140 meter
Effekt: Dimfunktion
Vikt: 236 gram

8. Black Diamond Sprinter 275 Headlamp

Black Diamond Sprinter 275 Headlamp

Passar bra för springturer i mörker, ligger i mittensegmentet prismässigt.
Sprinter 275 Headlamp är gjord för löpare och har därför ett resårband runt huvudet och ett ovanpå huvudet. Detta tillsammans med att lampan är bland de lättare på marknaden gör att den sitter stabilt även när man springer.

Man kan också justera ljuset och fokuset för att kunna anpassa efter vart man springer. Lampan levereras med uppladdningsbara AAA-batterier, som också kan bytas ut till vanliga batterier om man vill.

Batteri: Black Diamonds 1800 uppladdningarbara batterier
Ljusstyrka: 275 Lm
Effekt: Dimfunktion & justerbart fokus
Vikt: 116 gram

Frågor och svar

Varför ska jag använda en pannlampa?

En pannlampa kan vara till stor hjälp i många situationer, både ute och inne. Ser man lite sämre kan pannlampan vara en bra vän när man läser, löser korsord eller håller på med någon form av handarbete. Oftast används dock pannlampan för att kunna vara ute även kvälls- och nattetid, till exempel för att kunna ta en promenad eller en joggingtur.

Är man sportintresserad kan man utöva sin sport när som helst, man kan ta en ridtur, cykla eller åka skidor även där det inte finns belysning. Håller man på med jakt och fiske är man ofta ute vid skymning eller innan gryning och då kommer pannlampan verkligen väl till pass. Man kan på så vis underlätta den aktivitet man utövar och dessutom undvika olyckor och farliga situationer.

Hur fungerar en pannlampa?

De flesta pannlampor är väldigt enkla att använda, bara sätt den på huvudet och tryck på knappen. Pannlamporna har en eller ett fåtal knappar som man trycker på för att slå på och av lampan samt för att ändra ljusläge, om möjligheten finns.

Många pannlampor kommer nu för tiden med laddningsbara batterier, så man kan enkelt ladda pannlampan när det det behövs. Nu håller också batterierna så pass länge att man kan ofta använda lampan flera gånger innan man behöver ladda eller byta batterier.

Hur väljer jag rätt pannlampa?

Vilken pannlampa som passar dig bäst beror på vad du ska ha den till. Innan du köper en pannlampa bör du fundera igenom aspekter som hur lång batteritid du behöver, hur långt du behöver kunna se och om du ska röra dig mycket.

Exempelvis om du ska vara ute i svår terräng i flera dygn utan möjlighet att ladda batteriet är det viktigt att lampan sitter stabilt och att det är lång batteritid, alternativt att batterierna går att byta. Genom att fundera igenom vilka behov du har blir det lättare att hitta rätt pannlampa för dig.