Jaktutrustning

Bästa Åtelkameran » Bäst i test

Vid jakt är det inte alltid lätt att känna till i vilka områden djuren befinner sig. Skulle det inte finnas några spår att följa måste du komma på ett annat sätt. Med en åtelkamera kan du lätt spåra djuren och ta reda på vilka vanor de har. Du sätter bara upp kameran på ett träd och sedan aktiveras den när det finns djur i närheten.

Det finns jägare som väljer att använda en hel del utrustning som andra kanske tycker är onödigt. De som är ljudkänsliga väljer att ta med sig hörselskydd, de frusna väljer värmevästar eller jackor och de som vill öka chansen att hitta djuren använder sig av kameror.

Du som är intresserad av att använda en åtelkamera kan ta hjälp av vår lista för hitta några av de bästa. Det finns flera åtelkameror som fungerar alldeles utmärkt. Men det är du som måste bestämma vilka egenskaper du behöver i kameran och vad du ska använda den till.

1. Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS

Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MP

Bolyguard MG984G MMS 36MP är ett bra val om du letar efter en åtelkamera som du kan använda för att locka djuren. Den har nämligen en funktion som låter dig spela upp olika lockläten. Precis som med de flesta åtelkameror kan du styra den via din mobila enhet.

Kameran tar bilder vid rörelse och det är även möjligt att spela in videor. Bolyguard MG 984F MMS har en väldigt lång räckvidd på sin rörelsedetektor. Den kan alltså aktiveras av att träden blåser. Du kan dock välja att pausa den under en viss tid för att undvika blåsvädret.

2. Game Camera MG883x

Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP+16GB SD

Game Camera MG883x är en åtelkamera som du kan styra via en app. Genom appen kan du begära att den tar ett kort samt stänga av kameran under en viss tid så att den inte tar några bilder. Bilderna skickas till dig via MMS och e-post; kameran går på 2G och 3G nätet.

Varje gång kameran skickar en bild till dig medföljer en text som informerar dig om kamerans status, bland annat om batteritiden och nätets signalstyrka.

3. Åtelkamera Boly Guard 584 MP (MMS Kamera)

Åtelkamera Boly Guard 584 MP (MMS Kamera)

Det här är en åtelkamera som är en uppdaterad version av Scout Guard 880. Den använder sig av 4G nätet och har en bildupplösning på 24 megapixlar. Den kan skicka bilderna både till din e-post och via MMS och du kan begränsa antalet bilder som tas under ett dygn. Kameran kan användas både med batterier och genom att koppla in den i en strömkälla.

4. Åtelkamera Scout Guard 520

Åtelkamera Scout Guard 520

Scout Guard 520 är en av de minsta åtelkamerorna som finns på marknaden. Kameran utlöses av rörelse och använder sig av en passiv infraröd rörelsesensor. Den har tre olika upplösningar, 5 megapixlar, 10 megapixlar och 15 megapixlar samt har möjlighet till att filma och spela in ljud. Kameran är dessutom tålig mot snö och vatten.

5. Brecom C2400 8MP – Åtelkamera utan MMS

Trail Camera Brecom C2400 8MP w.o.:MMS, åtelkamera utan MMS

Denna kamera är en enkel åtelkamera som levereras helt färdiginställd. Under dagtid tar den bra färgbilder på djur som dyker upp och på nätterna blir bilderna svartvita. Den är ett bra alternativ om du letar efter något enkelt och okomplicerat.

6. Hunter Supreme 4G Övervakningskamera

Hunter Supreme 4G Övervakningskamera

Det här är en uppgraderad version av Hunter Premium 3D. Hunter Supreme 4G erbjuder en snabbare hastighet i uppkopplingen. Den kan skicka både bilder och videor via e-post och MMS samt har en lite bredare synvinkel jämfört med PIR-sensorn. Kameran kan styras via en app och den använder sig av en osynlig LED-blixt.

7. Hunter Premium 3G Övervakningskamera

Hunter Premium 3G Övervakningskamera

Hunter Premium 3G är en åtelkamera som skickar bilder via e-post eller MMS. Den är möjlig att styra via din mobila enhet genom en app och den kan ta bilder upp till 12 megapixlar. Kameran har plats för ett minneskort på 32 gigabyte och den använder sig av en LED-blixt som är helt osynlig för djuren.

Att tänka på inför köp av åtelkamera

När du ska köpa en åtelkamera finns det ett antal saker du bör känna till. Skulle du inte veta vad någon av funktionerna innebär kan det bli svårt att veta om det är något du behöver eller inte. Därför har vi sammanfattat de viktigaste funktionerna i åtelkamerorna så att du ska kunna göra ett sakkunnig beslut vilken kamera du ska köpa.

Innan du går igenom alla funktioner som är viktiga för en bra åtelkamera är det bra ifall du redan vet varför du ska använda den. Vissa kameror fungerar nämligen bäst om du endast vill studera djuren medan andra kameror är bättre att använda i samband med jakt.

Användningsområden

Du kan använda en åtelkamera i flera situationer. Eftersom den fungerar som en typ av övervakningskamera är det inte ovanligt att folk väljer en sådan kamera till just övervakning. Dock är den vanligaste situationen vid jakt som folk använder den.

MMS-Funktion

MMS-funktionen gör det möjligt för dig att få bilderna från kameran direkt i din mobila enhet. Du slipper alltså åka ut till kameran för att se vilka bilder den har tagit. Om du placerat ut kameran på en plats som ligger långt ifrån stället du befinner dig på kan det vara bra att välja en kamera med en MMS-funktion.

Förutom att ta emot bilder låter vissa kameror dig även att kontrollera dem från din enhet, du kan välja att stänga av den tillfälligt, ta en bild samt få information om batteritid och så vidare.

IR-Belysning

IR-belysning är ett sätt att lysa upp fotograferingsområdet utan att använda blixt. Den gör det möjligt för kameran att fotografera både dag- och nattid. Det är dock viktigt att känna till att foton tagna med IR har många gånger inte lika bra upplösning som foton tagna med blixt.

Upplösning

En åtelkamera med hög upplösning, eller megapixlar, tar mycket klarare bilder jämfört en kamera med låg upplösning.

Avtryckarhastighet

Avtryckarhastigheten är viktig när du väljer kamera. Kameror som tar bilder snabbare har större chans att fånga djur som springer förbi. Skulle avtryckarhastigheten ta mer än en sekund är chansen stor att bilderna endast visar naturen efter att djuret sprungit förbi.

Batteritid

Oavsett vilka funktioner du önskar i en åtelkamera är batteritiden en av de viktigaste delarna. Det är också viktigt att de batterier, eller den strömkälla, du använder är mycket bra. Kameror som tar bilder med blixt drar många gånger mer ström jämfört med kameror som endast använder sig av IR.

Frågor och svar

Det är många som inte vet vad en åtelkamera egentligen är för något och vad den används till. Vi har därför valt att svara på några av de vanligaste frågorna om åtelkameror du kan ha.

Vad är en åtelkamera?

En åtelkamera är en typ av övervakningskamera som aktiveras av rörelser. Den monteras oftast upp i skogen för att locka, fotografera eller filma vilda djur samt ge dig mer information om djurens vanor.

Det finns en rad olika varianter av kameran beroende på vad du letar efter. Vissa tar endast kort medan andra kameror kan även spela in videor och ljud.

Varför ska jag använda kameran?

En åtelkamera kan vara bra att använda ifall du vill locka vilda djur till ett visst område. Vissa kameror har lockläten som gör att djuren drar sig till området där kameran sitter.

Det kan också vara en bra idé att du placerar ut mat i området. Vissa väljer att placera ut en kamera för att endast studera djuren och lära sig mer om deras beteende. Andra använder åtelkameror i samband med jakt.

Sammanfattning

Nu när du läst igenom listan över några av de bästa åtelkamerorna kommer förhoppningsvis ditt val att bli lättare. Det finns kameror i olika prisklasser och med en rad funktioner vilket gör det möjligt för dig att hitta den kameran som passar dig bäst oavsett vad du vill använda den till.

Tänk dock alltid på att välja en kamera med mycket bra batteritid. Upplösningen är också en av de viktigaste delarna att tänka på om du vill få tydliga bilder.