Jaktutrustning

Bästa Hörselskydden 2024 » Bäst i test

När du ska ut och jaga, eller om du ska åka till skjutbanan finns det en hel del som ska packas ner. Du behöver en jaktkniv, dina vapen, licenser och kanske lite mat. Men en sak som är allt för lätt att glömma är hörselskydd.

Många tror att de minsann inte kommer att drabbas av hörselskador eftersom att de redan jagat så länge men det finns inga garantier. Vem som helst kan i princip drabbas av en hörselskada.

Här tar vi upp några av de bästa hörselskydden på marknaden och du får också veta mer om vad du bör tänka på när du ska köpa hörselskydd.

1. Sordin Supreme Pro X

Sordin Supreme Pro X

Det här är ett par rejälare hörselkåpor med hela fem års garanti. De håller en militär standard och passar alltså utmärkt för dig som jagar i en mer krävande miljö. En unik sak med de här hörselskydden är att de har två mikorfoner, båda vattentäta.

Hörselskydden har en vadderad huvudbygel och drivs med AAA-batterier. De kan också kopplas till mobil eller jaktradio via AUX.

2. Peltor Sporttac

Peltor Sporttac

Peltor Sporttac kan enkelt anslutas till en jaktradio och vid ett högt impulsljud reagerar de blixtsnabbt och eliminerar ljudet. Små och svaga ljud förstärks så att du faktiskt hör dem bättre med hörselskydden.

Med en batteritid på 500 timmar klarar man sig under flera dagars jakt och dessutom stänger hörselskydden av sig automatiskt när de inte används.

3. Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Det här är ett par mindre öronproppar som man har i öronen istället för utanpå dem. De har en en antenn och kan trådlöst kopplas till exempelvis en jaktradio. Öronpropparna laddas upp och skyddar öronen samtidigt som samtal hörs tydligt.

De är dessutom mycket smidigare än ett par traditionella hörselkåpor och de fungerar bra så länge man kommer ihåg att ladda dem.

4. MSA Sordin Supreme Pro

MSA Sordin Supreme Pro

Det här är ett lyxigare hörselskydd med vadderad huvudbygel och stereoeffekt. Både hörselkåporna och mikrofonen tål vatten vilket är en stor fördel under en regnig jaktdag. Med många funktioner, en lång batteritid på 600 timmar, och extremt hög komfort kan de här hörselkåporna verkligen rekommenderas.

De här hörselskydden kan också kompletteras med LED lampa vilket kan vara en fördel för jägare som jagar i mörker.

5. Peltor WS Alert XPI

Peltor WS Alert XPI

De här hörselskydden har integrerad mikrofon och fungerar bra oavsett omgivning. Genom Bluetooth kan du också ansluta en heter för samtal, och allt tal som sker utanför hörselskyddet förstärks medan bullret hålls ute.

Det går också att lyssna på radio i hörselkåporna vilket många jägare gillar.

6. Peltor WS Alert XP

Peltor WS Alert XP

Peltor WS Alert XP är ett par hörselskydd som erbjuder flera funktioner. De har medhörningsfunktion, FM radio och Bluetooth och samtidigt som de eliminerar buller.

Det finns också en brusreducerande mikrofon som kan vikas undan när den inte används. Om du anropas när du lyssnar på musik i hörselskydden sänks musiken ner så att du hör samtalet och när det är över höjs musiken igen. Hörselskyddet drivs av AA-batterier.

7. Peltor Protac Hunter

Peltor Protac Hunter

Det här är ett par billigare hörselskydd som är väldigt basala. De gör vad de utlovar och inte mer med det. De eliminierar höga impulsljud och har en medhörningsfunktion. De kan också anslutas till jaktradio med 3,5 mm kontakt.

8. Albecom Ear Protection 308e-v3. Active

Albecom Ear Protection 308e-v3. Active

Det här är ett hörselskydd till lite lägre pris. Det fungerar dock tillfredsställande med en ljudförstärkare på upp till fem gånger, en vadderad huvudbåge samt en ljudingång på 3,5 mm för anslutning av till exempel jaktradio.

9. Peltor Bull’s Eye III

Peltor Bull's Eye III

Peltor Bull’s Eye III skyddar bra mot buller med låg frekvens, och även mot höga impulsljud. Kåporna har dubbla skal för att resonansen ska minska och om man skjuter med sina vapen i bergrum eller inomhus fungerar de här kåporna extra bra.

Hörselkåporna har skumfyllda tätningsringar som omsluter öronen och det ger en bra och behaglig komfort. En nackdel med de här hörselskydden är att de saknar mikrofon och ljudförstärkning.

Att tänka på inför köp av hörselskydd

Det finns en hel del saker som är bra att tänka över när det är dags att köpa hörselskydd. Ju mer man ska använda dem, desto mer bekväma behöver de vara. Man måste också tänka på att hörselskydden ska vara smidiga och inte bara glömmas bort så fort det är dags för jakt eller övningsskytte.

Ett par hörselskydd som hänger hemma i garderoben eller i vapenskåpet gör inte mycket nytta. Om man jämför hörselskydd innan köpet kan man lättare hitta ett par som verkligen passar.

Brusreducering

Ett par bra hörselskydd för jakt bör vara brusreducerande och de bör också vara bra på det. Med en bra brusreducering tas orelevanta ljud bort medan andra förstärks. För en jägare är det antagligen inte så viktigt att höra fåglarna kvittra när man sitter på sitt pass men stegljud eller en gren som knäcks ska släppas igenom.

Bra brusreducering kan göra att du får bättre resultat av din jakt eftersom att du lättare kan smyga upp på ett byte. Brusreduceringen skyddar också hörseln vilket är en stor fördel.

Ljuddämpning

Den allra viktigaste funktionen hos ett par hörselkåpor är deras ljuddämpning. Det handlar helt enkelt om hur bra hörselkåporna tar bort skadligt höga ljud. Plötsligt höga ljud, eller en långvarig vistelse i volymer på mer än 120 decibel kan göra att man får hörselskador som kan bestå under resten av livet.

Man kan också få tinnitus eller tillfälligt nedsatt hörsel. Man kan aldrig få ett par hörselkåpor att ta bort allt ljud men de höga ljudnivåerna ska sänkas och de flesta produkter lyckas bra med det. I många fall blir ljudnivåerna så låga som omkring 30 decibel.

När du ska jaga med sina hörselkåpor är det viktigt att de är anpassade just för jakt. Ett par hörselkåpor som används inom byggindustrin skyddar mot helt andra typer av ljud och vill du garanterat skydda din hörsel bör du vara noggrann med hur du väljer hörselkåpor.

Ergonomi

För att du ska bära hörselkåporna under jakten måste de vara bekväma. Ett par hörselskydd som blir varma, eller som orsakar skav och andra obehag blir det inte av att man tar på sig.

Hörselskydd utformas för att passa alla men de kan i regel justeras på olika sätt för att sitta bättre på individens huvud. Det skadar inte att prova hörselskydden innan köp så att man vet hur de sitter.

Pris

Många gånger köper man de billigare hörselskydden. Man tycker helt enkelt inte att det är värt att lägga mer pengar på dem. Men sanningen är att man i regel får bättre skyddande effekt samt fler funktioner ju dyrare hörselkåpor man väljer.

Det ska dock noteras att det kan vara så att hörselskydd från kända märken kostar mer trots att de inte skyddar bättre. Man får helt enkelt läsa på lite och själv avgöra om märket är viktigt eller inte.

Frågor och svar

Varför ska jag använda hörselskydd?

Hörselskydd är bra av flera anledningar. Den kanske allra viktigaste anledningen är för att skydda sin egen hörsel. Ett gevärsskott kan slita rejält på hörseln och en hörselskada kan komma väldigt plötsligt.

En annan anledning är att det blir lättare att kommunicera med andra i jaktlaget om man slipper ta upp jaktradion hela tiden. Många hörselskydd innehåller också brusreducerande mikrofoner vilket gör att man hörs bättre.

Du som jägare får med ett pra brusreducerande hörselkåpor också lättare för att höra relevanta ljud i skogen. Hundskall, grenar som knäcks och liknande förstärks medan ljud av till exempel vind tas bort.

Ska jag välja aktiva eller passiva hörselskydd?

Ett par passiva hörselskydd träs på öronen och minskar ner allt ljud. Det är den funktion de har, medan aktiva hörselskydd tar bort skadliga ljud men släppper igenom sådana som har en lägre decibel.

Om du ska spendera dagen på en skjutbana kan ett par passiva hörselskydd passa bra men ute i skogen kan ett par aktiva hörselskydd vara betydligt bättre. Då kan man kommunicera med omgivningen samtidigt som ljud från skott sänks.