Jaktutrustning

Bästa Ljuddämparen 2023 » Bäst i test

Att hitta den bästa ljuddämparen till sitt jaktvapen är inte alltid det enklaste. Det finns en hel uppsjö av olika ljuddämpare från en mängd olika märken och tillverkare att välja bland.

Man bör även tänka på att ljuddämparen ska passa just det vapnet man vill använda den på. Anledningen till att man vill byta eller installera en ljuddämpare på sitt vapen är oftast för att reducera den så kallade mynningsknallen, det vill säga när själva skottet avlossas efter att du tryckt på avtryckaren.

Nedan följer en lista med åtta stycken ljuddämpare och information om dessa samt lite fakta kring ljuddämparens användningsområden och varför det kan vara bra att använda sig av en ljuddämpare på sitt vapen.

1. A-Tec Carbon 03

A-Tec Carbon 03

A-Tec Carbon 03 är en väldigt effektiv kolfiberdämpare som är det största alternativet till magnumvapen med en maximal pipdiameter på 23,7 mm. Efter att en kolfiberljuddämpare har installerats på vapnet är det inte meningen att man ska plocka isär den, utan man låter den sitta kvar på vapnet. A-tec Carbon 03 ger en dämpning på cirka 25 db.

2. Stalon W110

Stalon W110

Stalon W110 är uppföljaren till den populära Stalon Whisper. Stalon W110 ger dock avsevärt bättre dämpning med en reducering på 5 db jämfört med den tidigare modellen.

Även vikten är reducerad med 40 gram på den nya W110 modellen. Möjligheten att köpa till licensfria fronter till dämparen finns också om man vill använda den till olika kalibrar.

3. Stalon X108

Stalon X108

Stalon X108 är den teleskopiska ljuddämparen som passar de flesta kalibrar. Denna dämpare erbjuder en låg vikt med lång hållbarhet och utbytbara fronter.

Denna dämpare lämpar sig väldigt bra för hundförare och drevjakt tack var dess korta förlängning och lätta vikt. Stalon X108 dämpar ljudet med hela 30 db. Den reducerar även rekylen på ditt vapen.

4. Stalon Victor

Stalon Victor

Stalon Victor är en dämpare från samma familj som W100 och x108 men i en annan serie som erbjuder en smalare typ av ljuddämpare med en diameter om endast 41 mm. Vikten på Stalon Victor är även den väldigt lätt och uppgår endast till 290 gram.

Med andra ord är detta ljuddämparen för dig som vill ha en väldigt smidig jaktupplevelse. Denna ljuddämpare är ett lite billigare alternativ men med samma prestanda och kvalitet som de övriga.

5. Stalon WM145

Stalon WM145

Stalon WM145 är den största dämparen i Stalon familjen. Den passar perfekt till jägare som vill uppnå maximal rekylreducering och dämpning på sitt vapen. Denna dämpare har fått en viktreducering på cirka 100 gram vilket gör skillnad.

Möjlighet för val av kaliber finns från 22 upp till 45. Även extrafronter utan krav på licens finns tillgängliga att komplettera denna dämpare med.

6. RCC Carbon 50 Hunter

RCC Carbon 50 Hunter

RCC Carbon 50 Hunter är medlem i den nya Carbonserien med effektiva och prestandatåliga kolfiberdämpare. RCC Carbon 50 Hunter ger en förlängning på 99 mm och väger cirka 380 gram.

Som vanligt med kolfiberdämpare kan du förvänta dig god kvalitet med lång livslängd och god prestanda. Maximal pipdiameter ligger på 23,5 mm.

7. RCC Carbon 44

RCC Carbon 44

RCC Carbon 44 är en ljuddämpare till klass 1 och klass 2 vapen. Detta är en väldigt stark och slittålig dämpare som är tillverkad i aluminium och kolfiber.

Den passar perfekt till hundförare och rörliga jägare då material gör den väldigt diskret då den stöts mot exempelvis grenar och träd utan att avge något ljud som kan skrämma iväg vilda djur. RCC Carbon 44 har en maximal pipdiameter på 23.5 mm och väger cirka 330 gram.

8. Stalon X149

Stalon X149

Den teleskopiska ljuddämparen Stalon X149 är en dämpare som lämpar sig perfekt för både jakt och prickskytte. X149 är den längre modellen av X108 med en ljudreducering på 32,5 db.

Denna dämpare ger även en väldigt låg vikt på endast 394 gram. Stalon X149 erbjuder utbytbara fronter och är perfekt för dig som vill ha flexibilitet på ditt vapen. Livslängden, prestandan och hållbarheten på denna dämparen är i toppklass.

Frågor och svar

Vad är en ljuddämpare?

En ljuddämpare är något som kan användas på ett vapen för att reducera ljudet vid skottavlossningen. Ljuddämpare används mer och mer inom både jakt och skytte idag.

Inom jakten används det mer flitigt eftersom man inte skrämmer iväg djuren i onödan lika lätt samt att man sparar en hel del på hörseln och får en mer angenäm jaktupplevelse. Inom skytte används de främst för att minska ljudet och vapnets rekyl.

Ljuddämparen monteras längst fram på vapnets pipa och tar då upp ljudet från mynningsknallen och reducerar det med en viss decibel. Hur stor ljudreduceringen blir skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vilken typ av dämpare man använder.

De första ljuddämparna för vapen började användas så tidigt som i början på 1900-talet. I Sverige blev det dock inte lagligt med ljuddämpare förrän år 2006. De är tillåtet för klass 1 och klass 2 vapen och kräver licens. Om man vill investera i en ljuddämpare till sitt vapen måste man ansöka om licens för detta hos polismyndigheten.

Hur fungerar en ljuddämpare?

En ljuddämpare är till för att reducera ljudet vid skottavlossning på ett vapen. I vissa fall används de även för att minska rekylen på vapnet. Ljuddämparen fungerar på så vis att den monteras längst fram på vapnets pipa och tar upp en viss del av ljudet när skott avlossas.

Inne i ljuddämparen finns så kallade små kammare som minskar ljudet från explosionen från skottet. När ett skott avlossas från ett vapen uppstår även något som kallas krutgaser. Krutgaserna expanderar in i de små kammarna i dämparen där i vissa fall vatten eller olja används för att kyla ner de heta gaser som uppstår. Vissa ljuddämpare kan även reducera kulans hastighet.

Användningen av en ljuddämpare reducerar först och främst ljudet från vapnet, och i vissa fall även vapnets rekyl. Detta ger ofta en trevligare upplevelse vare sig det rör sig om jakt, hobbyskytte eller prickskytte.

Varför behöver man en ljuddämpare?

Att använda sig av en ljuddämpare är inget krav, men det finns dock många fördelar med att göra det. Först och främst som nämnts tidigare är det en fördel att man minskar ljudet från vapnet avsevärt vilket gör att man sparar in en hel del på sin hörsel upplevelsen blir överlag trevligare.

Många studsare och vapen har även en väldigt kraftig rekyl som många ogillar, även där kan en ljuddämpare komma bra till pass då den ofta minskar rekylen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis finns det en hel djungel av olika ljuddämpare och märken som är tillverkade i olika material och har olika egenskaper. En gemensam faktor för alla ljuddämpare är dock att de har för avsikt att minska ljudnivån vid skottavlossning. Vilken ljuddämpare du bör använda dig av beror på många faktorer som exempelvis vad du använder vapnet till, vilken typ av vapen du använder och hur ofta du använder ditt vapen.

Det finns ljuddämpare av många olika slag och i många olika stilar och vilken ljuddämpare som passar dig och ditt vapen bäst är många gånger en smaksak. Om du eller någon annan i jaktlaget använder ljuddämpare kan det även var fördelaktigt att använda en jaktradio eftersom skottet inte alltid hörs mellan personerna i laget.

För jägare kommer en ljuddämpare väl till pass eftersom den minskar ljudnivån och kan förhindra att vilda djur i närheten skräms iväg. Även för att spara på din och eventuella jakthundars hörsel är det ett bra alternativ.

Om man ägnar sig åt prickskytte kan det vara en betydligt trevligare upplevelse att använda sig av en ljuddämpare eftersom man ofta avlossar väldigt många skott på kort tid och det kan bli jobbigt i längden med så hög ljudvolym i upprepade intervaller.

Det står klart att det finns väldigt många fördelar med att använda sig av en ljuddämpare på sitt vapen. Det kan dock vara bra att komplettera med ett par hörselskydd.