Jaktutrustning

Bästa Jaktryggsäcken 2023 » Bäst i test

När det är dags att köpa sin första jaktryggsäck, eller om det kanske är dags att byta ut den gamla trotjänaren kan det vara bra att läsa igenom en text som jämför flera olika modeller.

På så sätt får du veta mer om de bästa ryggsäckarna på marknaden och det blir enklare för dig att avgöra om modellen är passande för just dig och din jakt. I vår text tar vi upp tio olika varianter av jaktryggsäckar och vi tipsar också om vad som kan vara bra att tänka på vid köpet.

1. Härkila Jaktryggsäck Bearhunter

Härkila Jaktryggsäck Bearhunter

Det här är en rejält kraftig stolryggsäck. Den är tillverkad i oxfordväv och har en stomme av stål. Hela ryggsäcken är vattentät och tyget är dessutom näst intill ljudlöst när du rör dig i skogen, eller när du letar efter något i din ryggsäck.

Ryggsäcken väger strax över tre kilo och det beror på tyget och konstruktionen av stål. Men om du ska packa mycket eller tungt är ryggsäcken ett bra val då den håller sig stabil trots tyngre packning. Stolen är även den väldigt kraftig och den klarar av personer som väger upp till 150 kilo.

En stor fördel med just den här ryggsäcken är att du snabbt och enkelt kan ta bort stolen. Det betyder att du kan lämna din stol på passet och smyga iväg med endast ryggsäcksdelen.

Förvaringsmöjligheterna är bra. På utsidan finns två fickor av nät, i locken finns en större ficka och förutom den vanliga förvaringen på insidan finns också ett speciellt fack för termosen. Ryggsäcken rymmer ca 25 liter.

2. Härkila Kervo Hölsterryggsäck

Härkila Kervo Hölsterryggsäck

För den som vill ha händerna fria under jakten och för den som vill kunna förvara sitt vapen på ryggen tillsammans med ryggsäcken är det här ett bra val. Ryggsäcken har sex små fack och ett stort huvudfack.

Materialet består av hälften ull, hälften polyester. Det gör ryggsäcken tyst. En nackdel med den här ryggsäcken är att den inte har någon stol. Om man ska vara på ett pass mitt i skogen kan man alltså behöva stå hela passet om det inte finns en sten eller stubbe att sitta ner på.

Ryggsäcken väger 1400 gram och rymmer 36 liter. Det här är alltså en rymlig men lätt ryggsäck som passar bra för till exempel hundförare och jägare som går långt under jaktdagen.

3. Eberlestock Jaktryggsäck Gunrunner Pack

Eberlestock Jaktryggsäck Gunrunner Pack

Eberlestock Jaktryggsäck Gunrunner Pack är en jaktryggsäck med molle-system. Ryggsäcken rymmer 30 liter och har fäste för vapen. Du kan enkelt ta ut ditt vapen utan att behöva ta av dig ryggsäcken och det kan vara bra när det är dags att jaga.

En stor fördel med den här ryggsäcken är att den enkelt kan justeras på flera olika sätt. Den kan till och med justeras på höjden så att det blir bekvämt både för kortare och längre jägare att bära den.

Om du packar tungt i din jaktryggsäck eller om du ska vara ute i skog och mark en hel dag hjälper också avbärarbältet till så att vikten blir lättare att bära. Tack vare molle-systemet kan du också enkelt komplettera med andra förvaringslösningar vid behov.

Den här ryggsäcken har dock inte någon stol som tillhör och det kan vara en nackdel för jägaren som spenderar lång tid på ett och samma pass.

4. Swedteam Classic Molltec

Swedteam Classic Molltec

En lite mindre jaktryggsäck som passar bra för jägaren som vill ha plats med mycket men i ett mindre format. Ryggsäcken rymmer förvånande mycket trots sin storlek. Hela 36 liter går i den.

Ryggsäcken har dessutom en stol med en bekväm säteshöjd på 47 cm. För geväret finns ett skydd i mjukt material. Överlag är ryggsäcken tillverkad i det tysta materialet Molltec. Det här materialet är också både vattentätt och lätt. Även prislappen är relativt låg vilket är en fördel för de flesta jägare.

5. Pinewood Outdoor Backpack

Pinewood Outdoor Backpack

Det här är en friluftsryggsäck som också passar utmärkt för jakt. Den rymmer 22 liter och har ett vattenavvisande tyg. Antalet fickor är många och det finns också en termoshållare. Höftbälte finns och det är avtagbart. I den här ryggsäcken finns fack för laptop men ingen särskild hållare för vapen.

En påse som kan fästas i ryggsäckens D-ringar ingår. Den är tillverkad i nät och kan användas för att förvara småvilt eller fåglar vid den sortens jakt. En stor fördel är att det i ryggsäcken också finns ett sittunderlag. Stol saknas dock.

6. Bergans Stordalsbu ChairPack Silent 35

Bergans Stordalsbu ChairPack Silent 35

Oavsett när på året du jagar vill du ha en tyst ryggsäck, och det får du här. Volymen är tillräcklig för att du ska få med det nödvändigaste samtidigt som väskan inte tar för stor plats eller blir för tung.

Axelremmarna har läderskoning och vaddering som gör ryggsäcken bekväm att bära. Dessutom finns det ingen risk att gevärskolven glider mot remmarna när det är dags att skjuta.

För jägaren som vill ha många fack på sin ryggsäck är det här ett bra val. Dessutom finns det flera fästpunkter för nät och annat. Ryggsäcken är också vattentät och passar de flesta jägare. Även stolen är rejäl och den klarar också av jägare med en kraftigare kroppsbyggnad.

7. Härkila Metso Stolryggsäck

Härkila Metso Stolryggsäck

För jägaren som vill vara ljudlös på passen oavsett om stolen fälls ut eller om man letar efter något i ryggsäcken är det här ett bra val. Ryggsäcken är tillverkad av meltonull som är vattenavvisande.

Den har också en ram av aluminium. Det gör att ryggsäcken håller sig stabil även med tyngre packning. En avtagbar vapenhållare som kan monteras på sidan av stolen eller på dess rygg medföljer, och så även ett regnskydd. Stolen klarar av en vikt på upp till 200 kilo och ryggsäcken väger, trots sina kraftiga material endast 3,25 kilo med stolen inkluderad.

Ryggsäcken har två huvudfack, varav det främre öppnas framifrån. Det finns också sex mindre ytterfack som gör det lätt att organisera packningen.

8. Härkila Mountain Hunter Ryggsäck

Härkila Mountain Hunter Ryggsäck

Om du hellre vill ha ett bra och bekvämt vapenhölster framför en stol är det här ett bra val av ryggsäck. Här är hölstret rejält tilltaget och du kan till och med få plats med en större studsare med kikarsikte. Om du inte bär vapen kan hölstret tas bort eller användas som förvaring genom att man stänger ryggäcken med ett blixtlås i botten.

Det här är ett bra val för den aktive jägaren som inte står stilla mycket under passet. Den har också smarta funktioner som ventilerade bärrämmar och en distans mellan ryggsäcken och ryggen. Den rymmer 36 liter och väger 1400 gram.

9. Eberlestock X1 Euro II Pack

Eberlestock X1 Euro II Pack

Det här är en jaktryggsäck med vapenhölster som rymmer alla sorters vapen. Den har dessutom en bekväm bärsele som gör att ditt skytte inte försämras eller hindras.

Den har också ett höftbälte och den väger 2400 gram. Packvolymen är 33 liter och det klarar man sig ofta bra på. En nackdel med den här väskan är att den inte har något integrerat regnskydd. Den har inte heller någon stol.

10. Fauna Hölstersäck För Kulvapen

Fauna Hölstersäck För Kulvapen

Den här ryggsäcken är i första hand en hölstersäck som är tänkt att förvara ditt vapen under jakten. Du kan enkelt få upp vapnet utan att ta av dig ryggsäcken.

Packvolymen i den här hölstersäcken är 20 liter och det gör att du också får med dig några nödvändiga saker. Till exempel en liten termos och en smörgås eller kanske ett hundkoppel.

Det här är en variant som passar bar för hundförare eller jägare som inte vill ha med sig allt för mycket saker ut i skogen.

Att tänka på inför köp av jaktryggsäck

När du ska köpa en jaktryggsäck finns det en hel del saker att tänka på. Priset kan vara en viktig faktor men det är faktiskt inte allt du bör se till. Här tar vi upp ett par andra aspekter som är viktiga att ha koll på.

Användningsområden

Det finns flera olika typer av jakt och jägare kan ha olika uppgifter i skogen. Det spelar också in när du ska välja en jaktryggsäck. Ska du sitta stilla på ett pass under en kall natt vill du antagligen ha med dig lite varma kläder och annat. Är du däremot hundförare och ska gå flera mil i skogen är en stor ryggsäck bara till besvär.

Valet av ryggsäck spelar också in när det gäller stol och förvaring. Om du jagar fågel eller småvilt kan det vara bra att kunna lägga viltet i en nätpåse utanpå ryggsäcken. Ska du ha ett skogspass kan det vara uppskattat med en stol. Det är inte lika nödvändigt i ett jakttorn.

Storlek

En stor ryggsäck blir svår att hantera diskret i skogen och dessutom är en otymplig. En mindre variant rymmer å andra sidan mindre. Det måste man ha i åtanke och kanske behöver man olika ryggsäckar för olika jaktvarianter.

Vikt

Ryggsäckens vikt spelar stor roll när det gäller jägare som går mycket. En tung ryggsäck gör att man går långsammare och kanske orkar man inte heller vandra lika långt. Man bör alltså också se över vikten innan man gör sitt köp.