Jaktutrustning

Bästa Ficklampan 2023 » Bäst i test

Under stora delar av året har vi väldigt lite solljus i Sverige och om du då befinner dig ute i skogen eller naturen är du väldigt beroende av en annan form av ljuskälla. Därför är det klokt att alltid ha med dig en ficklampa när du är ute.

Det är också bra att ha med sig en ficklampa till stugan för att ha en extra ljuskälla om det skulle bli strömavbrott. Idag finns det en uppsjö av olika ficklampor på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.

I denna text tittar vi närmare på tio stycken modeller i vår jakt efter den bästa ficklampan.

1. Maglite Mini PRO LED

Maglite Mini PRO LED

Etta på vår lista hamnar denna smidiga och enkla lilla ficklampa. Den är perfekt till storleken och går att packa ner i en liten väska. Den har dessutom riktigt bra ljus och är en räddare i nöden oavsett om du befinner dig ute i skogen eller behöver ljus vid ett eventuellt strömavbrott.

Den lyser upp en yta på hela 163 meter vilket är riktigt bra. Batteritiden är lång och den håller även om du skulle råka tappa den ett par gånger. En given etta på vår lista.

2. Hunter Pilot 14G

Hunter Pilot 14G

På andraplatsen hittar vi denna robusta ficklampa från märket Hunter. Den har ett grönt sken vilket gör att du ser mycket bättre i mörkret när du jagar. Det stör inte heller ditt byte vilket är ett stort plus i kanten.

Ficklampan är dessutom vattentät och mycket enkel att använda. När du väl har provat denna kommer du inte kunna vara utan den så snart det vankas jakt. Den är dessutom uppladdningsbar vilket är bra för både miljön och din plånbok.

3. Silva Flashlight Seeker RC

Silva Flashlight Seeker RC

Detta är märket Silvias allra kraftfullaste ficklampa och den förtjänar en tredjeplats på vår lista. Anledningen till detta är att den är både tålig och robust samt vattentät.

Den har dessutom ett riktigt bra ljus och kan laddas via USB-kabel vilket är riktigt händigt. Den robusta konstruktionen i aluminium gör att ficklampan klarar även de mest tuffa förhållanden. Ficklampans stora av- och på knapp gör att den är enkel att hantera även om du skulle ha handskar på dig.

4. Led Lenser P14 Box

Led Lenser P14 Box

Denna stilrena och multifunktionella ficklampa funkar i alla lägen. Den är lättanvänd och kräver endast fyra stycken AA-batterier för att ge det perfekta ljuset. Även under de mest svarta nätterna lyser den upp till 350 meter vilket är riktigt bra.

Vi rekommenderar denna ficklampan till dig som vill ha en enkel och snygg ficklampa med riktigt fin design.

5. Led Lenser T2

Led Lenser T2

En smidig liten ficklampa som går att ta med sig överallt. Där har du Led Lenser T2. Den är ej vattentät men tål stänk och drivs med tre stycken AA-batterier. Det som vi gillar med denna ficklampa är att den har olika lägen.

Du kan alltså dra ner ljusstyrkan om du skulle önska och sparar på så sätt energi. Då får du längre batteritid.

6. Led Lenser P7r

Led Lenser P7r

Detta är en snygg och laddningsbar lampa som hamnar på listan på grund av sitt enorma ljusflöde. Den har ett avancerat fokussystem som gör att du får en jämn ljusbild oavsett vad du lyser på.

Ficklampan har även flera energilägen och fokuslägen så du kan välja vad som passar dig bäst. Den går att ladda med USB-sladd vilket är en väldigt händig funktion. Den kommer även med en magnethållare med väggfäste så den kan förvaras till exempel på kylskåpet.

7. Maglite XL50 LED

Maglite XL50 LED

Låt inte storleken på denna lilla ficklampan lura dig. Den är mycket kraftfull ficklampa som ger ett bra ljusflöde. Du kan ställa in lampan på tre olika lägen inklusive ett som blinkar.

Den brinner ungefär i nio timmar så den passar perfekt om du är ute och rör dig i skogen under nattetid. Ficklampan har en räckvidd på 145 meter och är tillverkad i ett tåligt aluminiummaterial. Vi rekommenderar denna ficklampa till dig som vill ha en smidig variant till ett billigare pris.

8. Led Lenser T7M

Led Lenser T7M

Här har vi en ficklampa som passar lika bra oavsett om du ska på jakt, på skogspromenad eller greja i verkstaden. Det är en smidig liten lampa med riktigt bra ljus. Den kan brinna i upp till 35 timmar beroende på hur mycket den används. Den drivs med fyra stycken AAA-batterier och har en vikt på 350 gram. En riktigt mångsidig och smart ficklampa med andra ord.

9. Led Lenser P17 Blister

Led Lenser P17 Blister

Nummer nio på listan kommer även den från Led Lenser och är snygg, stilren och enkel att använda. Den kräver fyra stycken AA-batterier och lyser upp mörkret både i skogen och i andra lokaler och utrymmen.

Den lyser upp till 350 meter och är alltså användbar i flera olika sammanhang. Ficklampan kommer med flera olika energilägen så du kan spara på batteri vid de tillfällen du inte behöver så starkt ljus.

10. Silva Flashlight Spotter RC

Silva Flashlight Spotter RC

Sista ficklampan på vår lista är en Silvia som är både vattentät och går att ladda med USB. Det som är speciellt med denna lampa är att den har ett vitt och ett orange ljus.

Det orangea ljuset är speciellt användbart när du orienterar eller läser kartor i andra sammanhang. Handtaget är både robust och skönt att hålla i. Det är även enkelt att använda ficklampan när du går med handskar. Batteritiden ligger på 15 timmar vilket är väldigt bra.

Att tänka på inför köp av ficklampa

Vikt och storlek

Det är viktigt att du tänker på hur mycket ficklampan får väga, hur stor plats den tar och var den ska förvaras. Vill du ha en enkel och nätt variant som du kan bära med dig även om du inte har någon väska? Eller vill du ha en mer robust variant som lyser upp ett större område? Tänk på i vilka situationer du ska använda ficklampan. Då kommer du få en bra bild över hur stor den kan vara. Vikten är också nödvändigt att tänka på. Den ska vara skön att bära och inte kännas tung eller otymplig. Provhåll gärna några olika ficklampor i affären och se hur de känns i handen.

Vattentålig och stöttålig

Dessa är också två faktorer som du bör ta hänsyn till. Om du ska vara ute i mycket tuff terräng med vattendrag och lera är det en fördel att satsa på en ficklampa som är både vattentålig och stöttålig. Det finns ficklampor som är 100 % vattentäta vilket också passar dig som är ute i tuffa väder som storm och regn. En stöttålig ficklampa är alltså en som tål att tappas i marken ett par gånger. Det kan också vara användbart om du befinner dig på jakt eller på vandring.

Frågor & Svar

Vilken ljusstyrka behöver jag?

Det beror på vad du ska göra. Om du ska befinna dig i totalt mörker är det viktigt att ha väldigt starkt ljus. Om du ska jaga är det bäst att använda en ficklampa som har ett grönt eller rött sken eftersom det inte stör djuren lika mycket.

De flesta ficklampor har idag flera olika ljusinställningar så du kan välja vilket som passar bäst beroende på situation. Då har du också chansen att spara energi och på batterierna vid de tillfällen du inte behöver lika mycket ljus.

Är LED-lampa bäst?

Det finns både fördelar och nackdelar med att välja en ficklampa med LED. Fördelarna med en LED-lampa är att den sparar energi och drar inte lika mycket batteri.

Detta är så klart positivt både för miljön och för din budget. Nackdelen är att den inte har lika bra ljusstyrka som en utan LED. Så på frågan om LED-lampan är bäst är svaret att det beror på vad du ska använda ficklampan till.

Batterier eller laddningsbar ficklampa?

En laddningsbar ficklampa är bättre både ur miljösynpunkt och ekonomisk. Istället för att köpa nya batterier jämt och ständigt laddar du bara upp ficklampan när du behöver den. Idag finns det modeller både som du laddar med USB och med vanlig sladd. En fördel med dem som laddas med USB-sladd är att du laddar dem med din mobilladdare och behöver inte ta med dig en extra sladd.

Om du ska vara ute i naturen en längre stund, kanske flera dagar i sträck, är det bättre att satsa på en ficklampa med batterier. Då riskerar du inte att ficklampan blir urladdad mitt under färden. Se bara till att ha med tillräckligt med extrabatterier.