Jaktutrustning

Bästa Jaktkniven 2025 » Bäst i test

En bra jaktkniv är för de flesta jägare lika viktig som en GPS Pejl är för hundförare. Det är helt enkelt något som man bara ska ha med sig i ryggsäcken eller jaktbyxorna.

I den här texten tipsar vi om några av de bästa jaktknivarna på marknaden och du får också råd om hur du sköter din jaktkniv.

1. Härkila Jaktkniv Glomma

Härkila Jaktkniv Glomma

Härkila Jaktkniv Glomma är en jaktkniv av allroundtyp som har ett fast blad samt en buköppnare, kniven kan alltså inte fällas ihop. Kniven är snygg och har ett brett blad samt bekvämt handtag. Knivens totala längd är ungefär 22 cm och den finns i flera olika färger.

Hårdheten på bladet ligger på 58-59 HCR och är tillverkat i AUS-8, rostfritt stål. Till kniven får man också med en formgjuten läderslida som bland annat kan fästas i bältet. Denna kniv är dessutom godkänd för att använda till livsmedel vilket är en stor fördel.

2. Fällkniven S1z

Fällkniven S1z

Det här är en klassisk och stilren friluftskniv. Dess raka snitt gör den enkel och smidig att hantera. Bladet är tillverkat av laminerat VG10 som är ett rostskyddat specialstål. Stålet får härda länge och det ger ett mycket hållbart resultat. Det här är en kniv med fast blad, och den går alltså inte att vika ihop. Tack vare den enkla designen är det dock lätt att bära den med sig.

Kniven har ett skaft som inte blir halt även om man är blöt om händerna. Det gör att man kan hantera kniven säkert i alla situationer och lägen. För att skydda knivens vassa, specialslipade egg får man också med en formsprutad slida av zytel. Bladlängden är 13 cm och det brukar passa de flesta friluftsmänniskor och jägare.

3. Casström Lars Fält Knife

Casström Lars Fält Knife

Den här kniven har ett skaft av masurbjörk och ett fast blad av verktygsstål. Det är ett kolstål som är hållbart och enkelt att slipa men dessvärre är materialet inte rostfritt. Kniven har en totallängd på 23 cm varav bladet är 11,5 cm långt.

Kniven är välbalanserad och den fungerar bra till flera uppgifter i skogen. Till exempel så kan man även tälja fram stickor ur träbitar för att tända elden. För finare arbeten som finstyckning kan dock kniven kännas lite klumpig.

4. EKA Blade G3

EKA Blade G3

Det här är en smidig jaktkniv för jägaren som vill klara av de flesta uppgifterna ute i skogen med en och samma kniv. Här får man nämligen en kombinationslösning där en buköppnare och ett vanligt knivblad gömmer sig i samma skaft.

För säker hantering kan bladen fällas in helt och även låsas i sin position. Dessutom får man med ett halster till kniven.

Knivbladen är tillverkade i rostfritt stål och ett stort plus är buköppnarens rundade spets. Det minimerar risken för skador på inre organ när djuret öppnas.

5. Casström No.10 Swedish Forest Knife

Casström No.10 Swedish Forest Knife Flat 14C28N

Casström No.10 Swedish Forest Knife Flat 14C28N är en jaktkniv med fast blad som fungerar utmärkt för bland annat matberedning ute i skogen. Den har ett blad av rostfritt stål samt ett skaft av plast med svarta mellanlägg.

Bladet går hela vägen ut i skaftet vilket betyder att kniven kan fortsätta användas om skaftet skulle skadas. Om man vill kunna klyva vedträn och liknande kan det dock vara klokt att välja en annan kniv.

Kniven levereras med en formsydd slida med upphängningsögla och öppning i botten så att vatten och andra vätskor kan rinna ut.

6. Fällkniven F1 Zytel

Fällkniven F1 Zytel

En kniv med fast blad från Fällkniven. Kniven har ett väldigt hållbart och kraftigt format men samtidigt är den behändig och lätt att ha med sig. Det rostfria stålet i bladet har en hårdhet på 59 HRC och kniven lämpar sig för de flesta göromål under jakten.

Slidan är tillverkad i formsprutad Zytel vilket ger en hållbar och säker lösning som gör att du inte behöver oroa dig för att skada dig på kniven när den inte används. En nackdel med den här kniven är att det går relativt lätt att slinta med fingrarna på knivens undersida då stoppet mot bladet inte är så stort och dessutom ganska halt.

7. Browning Kniv Buckmar Hunter

Browning Kniv Buckmar Hunter

En stilig fällkniv i rostfritt stål med träskaft och hälla för bältet. Kniven är lite mindre i storlek med sitt blad på 7,6 cm och det gör att kniven inte bör användas till några tyngre arbetsuppgifter i skogen. Kniven är dock hållbar och passar till lättare uppgifter.

Om man väljer att använda kniven för att öppna ett skjutet djur är det dock viktigt att komma ihåg att såväl spetsen som knivens egg är vass och det är lätt att skära för långt. Knivbladet är också något svårt att fälla upp med en hand och det kan inte låsas i ett visst läge. Vid köp får man inte heller med någon slida till kniven.

8. Härkila Folding Blade Lagan

Härkila Folding Blade Lagan

Det här är en fällkniv av klassiskt snitt. Den kan enkelt och säkert öppnas med en hand vilket är en stor fördel om man håller en hund eller gör något annat med sin andra hand. Kniven väger i stort sett ingenting och tack vare att den lätt fälls ihop tar den nästan ingen plats i fickan eller ryggsäcken.

Knivens blad är tillverkat i rostfritt stål med en hårdhet på 58-59 HCR. Längden på kniven i utfällt läge är 21,5 cm och kniven levereras med ett nylonhölster.

9. EKA Swede 9

EKA Swede 9

Det här är en säker och effektiv kniv att arbeta med. Den kan lätt fällas ihop och för att få fram bladet trycker du bara på den bakre bladspärren. Knivens blad går genom hela skaftet och det är slipat fram till skaftets början vilket ger maximal användning av eggen. Om du som jägare vill kunna kontrollera en knivs bladgång och kanske kunna ta loss hela bladet för att göra kniven riktigt ren är det här ett bra val. Här är allt nämligen ihopskruvat med maskinskruv med hög precision.

Handtaget finns i flera valbara material och oavsett materialval har det ett hål för att fästa en snodd i. Tillsammans med bältesclipset behöver man med andra ord inte oroa sig för att tappa sin kniv ute i skogen.

10. ØYO Marka Folding Knife

ØYO Marka Folding Knife

En klassisk fällkniv i 430 stål med handtag av trä. I utfällt läge har den en totallängd på 19 cm varav det låsbara bladet är 8,5 cm långt. Knivens blad är genomgående i skaftet och rostfritt.

Det är dessutom rejält och kan även användas för att dela mindre trästycken. Kniven levereras också med en läderslida med snodd för bältet.

Att tänka på inför köp av jaktkniven

Oavsett om du ska köpa din första jaktkniv eller om du ska uppdatera din befintliga sådan finns det en hel del saker att tänka på. Det allra första du bör fundera över är vad du ska använda din kniv till och på hur mycket pengar du vill lägga på den.

Det är också bra att tänka över om du vill ha en kniv som behöver slipas ofta, och om den i så fall ska vara lätt att slipa. När du har koll på de här sakerna är det också dags att tänka över vilken modell av kniv du vill ha.

Frågor och svar

Vad används jaktkniven till?

En jaktkniv används till flera olika saker. Du kanske behöver öppna ett korvpaket i skogen, dela en skinkmacka, ta bort splintor ur ett vedträ för att få fyr på elden, eller avliva ett skadat djur. När ett djur blir skjutet ska det också öppnas upp och de inre organen ska tas ut. Det här är saker en jaktkniv bör klara av.

Hur vet jag vilken kniv jag ska välja?

Om du ofta är den person som har som uppgift att ta ur djuren i skogen kanske det är värt att överväga en kniv som har buköppnare. På så vis riskerar du inte att sticka hål på inre organ och tarmar för att på så sätt fördärva köttet. Om du däremot är en person som oftare gör upp eld och gör mer fysiskt arbete i skogen under jakten kan en mer kraftig kniv passa bättre.

Om du lätt och smidigt vill röra dig i skogen, kanske som hundförare kan en hopfällbar kniv vara ett smartare val än en fast sådan eftersom att den kan vara i vägen när man kliver över stenar eller när man sätter sig på huk.

Hur slipar jag jaktkniven?

En jaktkniv som ska slipas bör alltid slipas på en slipsten, eller brynas mot ett bryne. Brynet återställer eggen tillfälligt men det är inte lika hållbart som en slipning. När du slipar kniven ska du alltid ha dess egg i slipstenens rotationsriktning.

Slipa tills du får fram ett fnas av metallen, då är råeggen framme. Använd sedan ett bryne för att få kniven riktigt vass. När du känner dig klar kan du försiktigt dra med kniven över nageln. Om eggen hugger fast nageln är den vass nog för allroundjobb, om inte är det bara att jobba på lite mer med brynet.