Jaktutrustning

Bästa GPS-Pejlen till hunden » Bäst i test

När du och din hund tillsammans är ute på jakt är en hund pejl ett värdefullt tillbehör att använda. Med hjälp av en GPS pejl behöver du inte vara orolig att din hund sticker efter ett spår och inte kommer tillbaka, du kan dessutom enkelt komma fram till din hund när den har fattat stånd då du vet dess position.

Du ser nämligen hela tiden var din hund befinner sig och i vissa fall även vilket spår som den har gått. En GPS pejl ger dig en tryggare vistelse ute i jaktmarkerna tillsammans med din hund.

1. Garmin Alpha 100 + T5

Garmin Alpha 100 + T5

Nu kan du inte bara ha koll på din och övriga jaktlagets hundar, nu kan du även ha koll på dina jaktkamrater. Så länge de har en Garmin Alpha kan du se också deras position. Handenheten har en 3 tum stor färgdisplay som gör att du tydligt kan se positioner och spår av din hund. Displayen är särskilt framtagen för att kunna användas utan att behöva ta av sig handskarna.

Trackern T5 uppfattar när din hund skäller stånd och du kan då välja att få en vibrations- eller ljudsignal som informerar dig om situationen. I handenheten kan du även ställa in särskilt område (geoområde), till exempel markera era jaktmarker, och du får då meddelande om GPSen har kommit utanför detta område. Då vet du att din hund är utanför era jaktmarker. T5 är helt vattentät och förutom regn så tål den att sänkas ned till ett djup på 10 meter.

Med hjälp vibrationer och ljudsignaler kan du kommendera din hund på avstånd. När det är mörkt ute kan du enkelt tända lampan på hundens halsband via handenheten så att din hund lättare upptäcks i mörkret.

2. Garmin Alpha 50 + T5

Garmin Alpha 50 + T5

Handenheten Garmin Alpha 50 ger dig möjlighet att följa flera hundar samtidigt då den har kapacitet att anslutas till hela 20 trackers. Den uppdaterar positioner varje 2,5 sekund för att du hela tiden ska ha en så exakt position som möjligt för de hundar som du följer. Enheten är utrustad med en färgdisplay på 2,6 tum och den visar tydlig information om bland annat hundens arbete på fält och tidigare vanor, jaktinformation och batteriindikation.

T5 som medföljer är en pejl som sätts på hunden med hjälp av det medföljande halsbandet. Denna enhet tillsammans med Alpha 50 gör att du har en säker kontakt med din hund under hela jaktarbetet. Du kan inte bara se var din hund är just nu utan även se vilket spår som den har tagit. Även möjligheten att dela din hunds position finns och därmed kan du låta dina jaktkamrater ta över kontrollen över trackern.

Just den här varianten av GPS:en T5 är särskilt utformad för att passa jakthundar av mindre storlek så som tax och beagle. GPSen är helt vattentät och därmed säker att använda i alla väder, batteriet har en ungefärlig battertid på 20 timmar.

3. WeHunt GPS Plus

WeHunt GPS Plus

Tack vare GSM-täckning har denna svensktillverkade hundpejl obegränsad räckvidd inom EU. Detta gör att du kan förlita dig än mer på GPSen för att ha koll på var din hund befinner sig under jakten. GPSen visas i appen WeHunt så snart du har aktiverat ett abonnemang. Därifrån kan du även välja att dela din hunds position med övriga personer i ditt jaktlag. Den fungerar även tillsammans med Garmin Smartwatch.

GPS Plus uppdaterar med ett intervall om 5-60 sekunder för att du ska ha aktuell position för din hund. Dessutom har den en inbyggd mikrofon som reagerar på din hunds skall. I och med IP67-klassningen är den helt vattentät och du behöver inte oroa dig när ni är ute i regnet eller om din hund springer ut i vattnet. Det finns även en smidig uppringningsfunktion, smidig laddning som sker trådlöst och en extern antenn. Vikten är på endast 182 gram, en storlek som inte förhindrar din hund i dess arbete.

4. Halsband Tracker Artemis

Halsband Tracker Artemis

Artemis tracker är pejlen som ligger i framtiden. Den här trackern är utrustad med IoT (Internet of Things) 4G, ett nätverk som snart kommer att ersätta både 2G och 3G. Det betyder att Artemis redan nu ligger i framkant och är redo för framtidens utveckling när det kommer till teknik. Med Tracker Artemis får du dessutom en förbättrad skallsensor som mer exakt kan räkna hundens skall.

Den är utrustad med en stark antenn som ger en riktigt bra och säker uppkoppling där risken minimeras att det blir avbrott i uppkopplingen. Trackern har en ergonomisk utformning som följer formen på hundens hals och halsbandet är mjukt och skönt för hunden att bära. Halsbandet är i stark orange färg för extra synlighet och med en mittlinje av reflex.

Mjukvaran på denna pejl är utvecklad för att automatiskt uppdatera sig själv när det finns uppdateringar att hämta, detta gör det enklare för dig som inte behöver ha koll på när uppdateringar bör göras. Även batteriet är rejält och har en lång batteritid även under pågående arbete. När batteriet behöver bytas är det en åtgärd som du själv enkelt kan fixa. Vid köp ingår ett förinstallerat SIM-kort där du dessutom har trafiken för de första två åren redan betalda.

5. Halsband Tracker Supra Easy

Halsband Tracker Supra Easy

Supra Easy är en modern tracker som har en särskild antennlösning som ska underlätta för dig i jaktmarkerna med en ännu bättre GSM-lösning. Denna tracker jobbar mot både 2G och 3G vilket ger en stabilare kommunikation i även tuffa förhållanden då den har fler master att koppla upp sig mot.

Supra Easy är en uppdaterad version av den populära G1000 och har både en kraftfullare antenn och levereras direkt med simkort installerat. Trackern använder både GPS och GLONASS för att säkerställa positionen på din hund.

Pejlen är tillverkad i glasfiber som är både stöttåligt och vattentätt, allt för att kommunikationen med din hund inte ska störas eller avbrytas abrupt. Med den låga vikten på 225 gram är den även lätt för din hund att arbeta med.

6. Halsband Tracker G1000

Halsband Tracker G1000

När Tracker G1000 (Tracker Maximal) först kom på marknaden var den revolutionerade. Detta var nämligen den första trackern med 3G. Den fick därmed större möjlighet att koppla upp sig mot telemaster då den kunde använda sig av både 2G-nätet och 3G-nätet för kommunikation. Designen är utvecklad för att klara av tuffa förhållanden och den är därför skyddad med ett tåligt glasfiber.

Trackern är också helt vattentät och klarar inte bara av regnet utan den klarar även att badas med och sänkas ned i vatten. G1000 sitter på ett halsband som följer med men man kan enkelt ta av den från halsbandet och sätta den på eget halsband eller på hundens arbetsväst.

Att tänka på inför köp av GPS Pejl

Innan du köper en GPS pejl bör du ta reda på all nödvändig information om uppkoppling, som vad pejlen använder för uppkoppling: 2G, 3G eller IoT 4G? Ta också reda på vad det finns för master i ert jaktområde. Allt för att du ska vara säker på att kontakten mellan hunden och din enhet blir så stabil som möjligt.

Dessutom kan det vara värdefullt att veta om hundens position går att dela med övriga jaktlaget eller om din handenhet fungerar med flera hundar samtidigt.

Frågor och svar

Vad är en GPS Pejl?

En GPS pejl är en trådlös GPS som fästes på din hund vid till exempel jakt. Denna hjälper dig att ha koll på din hunds position. På så sätt kan du känna dig trygg även när din hund tar upp jakten efter ett djur och springer iväg.

Med en GPS pejl kan din hund springa iväg efter djuret utan att riskera att tappas bort. Många GPS pejlar erbjuder dessutom andra bra funktioner så som uppringning och skallräknare.

Varför ska jag använda en GPS Pejl?

Använder du en hund vid jakt är det ett klokt val att använda en GPS pejl. Tack vare den så kan du hela tiden ha koll på vart din hund är och det blir en mer lyckad jakt för hela ditt jaktlag.

Vissa GPS:er erbjuder dessutom platsdelning så att du kan dela din hunds position med resten av jaktlaget och den som är närmast kan därmed ta upp spåret.