Jaktutrustning

Bästa Jaktradion 2023 » Bäst i test

För en jägare är en jaktradio ett ovärderligt verktyg under jakten och något som bör finnas tillgängligt när man är ute. Det är tack vare jaktradion som man kan bibehålla en smidig kontakt med jaktlaget under pågående jakt.

En del är dessutom kompatibla med hundpejl vilket är viktigt om man jagar tillsammans med hund. Utbudet av jaktradio är enormt och det kan vara svårt att hitta rätt. Det finns flera funktioner, olika frekvenser, storleken kan ha betydelse liksom jaktradions utförande.

Om man jagar mycket när det är kallt ute så vill man kanske ha en analog jaktradio med tydliga knappar som funkar bra att använda trots att man bär jakthandskar på händerna. Det kan vara bökigt att hela tiden behöva ta av sig handskarna för att kunna använda radion.

Det bästa är att läsa på lite om olika modeller och försöka komma fram till vilka funktioner som man själv tycker är viktigt. Och framförallt – ta reda på vilken frekvens som ditt jaktlag använder innan du köper en jaktradio.

1. Icom Jaktradio ProHunt D52

Icom Jaktradio ProHunt D52

ProHunt D52, 155 MHz , är trots sin lilla storlek en jaktradio att räkna med. Den har många värdefulla funktioner för den kräsne jägaren ute i vildmarken. Just den här modellen är kombinerad med både digitala funktioner och analoga funktioner. Allt för att få med det bästa från de båda delarna.

Några av de funktioner som ryms i denna jaktradio är bland annat bluetooth och att den är kompatibel med hundpejl från Garmin. Den tål väta och har en IP67-klassning vilket gör att den fungerar lika bra i regn och rusk som den gör vid finare dagar.

Radion spelar automatiskt in anrop i upp till 8 minuter, detta gäller både inkommande och utgående anrop. Den har dessutom en fantastisk funktion för brusreducering för en tydligare kommunikation.

2. Lafayette Jaktradio Smart Kombipaket Bluetooth

Lafayette Jaktradio Smart Kombipaket Bluetooth

Det här kombipaketet riktar sig till jägaren som jagar i flera jaktlag som använder olika frekvenser. Den har en radio som går på frekvensen 31MHz och en som går på 155MHz. Dessa levereras i en smidig väska där de på jaktradiorna får plats, samt laddare och andra tillbehör.

De båda är helt vattentäta och har en IP-68 klassning. Den har både analog och digital funktion för att få ut det bästa av båda världar och även ha möjlighet att kommunicera med de som använder äldre modeller av jaktradio.

När man har utvecklat denna jaktradio har man tagit stor hänsyn till säkerheten vid jakt. Därför har man tagit fram funktionen att namnge radion för att jaktkamraterna ska se vem det är som anropar om de inte uppfattar anropet korrekt.

Utöver detta har man tagit fram en alarm-funktion som kan användas i nödlägen. Då larmas jaktkamraterna som då ser vem det är som behöver hjälp. Detta ihop med funktionen ”sök radio” kan man lätt hitta den som är i nöd.

3. Zodiac One BT 31+155 MHz

Zodiac One BT 31 155 MHz

Det här är en kombinerad jaktradio som erbjuder kanaler både på 31 MHz och på 155 MHz, den är därmed unik på marknaden som den enda radion som erbjuder två frekvenser i en. Det är tack vare Combiantenn som gör att man kan få in båda frekvenserna med en och samma antenn.

Zodiac One är både stryktålig och vattentät, allt för att den ska hålla länge trots stora påfrestningar. Designen är i en orange färg för att man enkelt ska kunna hitta den om man råkar tappa den när man är ute.

Dessutom är höljet i gummi något som gör att den är bekväm att hålla i handen och ger ett fast grepp oavsett om man har handskar på sig eller inte. Denna radio finns i två olika varianter, en som är utrustad med Bluetooth och en som inte har denna funktion.

4. Zodiac Jaktradio Neo BT 155 MHz

Zodiac Jaktradio Neo BT 155 MHz

Modellen Neo från Zodiac är framtagen med den nordiska jägaren i åtanke. Den har frekvensen 155 MHz och är utrustad med bluetooth för bästa möjliga kommunikation. Radion menyfunktion är enkelt och tydligt för att underlätta användningen av den, samt så är den utrustad med en stor display för att underlätta ytterligare.

Den här jaktradion har de nödvändigaste funktionerna utan att krångla till det. Den har istället fokuserat på enkel användning istället för flashiga funktioner.
Viska-funktion, 51 st pilotton och scanning ingår och den har en IP-54 klassning.

5. Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz

Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz

Det här är tillverkaren Zodiacs mest populära jaktradio. Den har en längre räckvidd än de flesta andra då den går på den högsta sändningseffekten som är tillåten, nämligen 5W.

Denna modell är enkel att använda då den har en meny på svenska som är lättnavigerad och dessutom en LCD-display som har bakgrundsbelysning. Den har funktioner för viska och scanning, två funktioner som är viktiga för en jaktradio. Utöver det så är den utrustad med brusreducering som kan antingen kan välja att ställa in manuellt eller använda den automatiska funktionen.

Team Pro är helt vattentät vilket gör att den är trygg att använda i regnet och den klarar även av att tappas i en vattenpöl i skogen. Den ligger på frekvensen 155 MHz där den har 26 stycken kanaler.

6. Albecom Jaktradio Albe-x5 140/155MHz

Albecom Jaktradio Albe-x5 140:155mhz

Elbe-x5 har alla funktioner som du som jägare kan önska dig av en jaktradio. Du får 7 kanaler på frekvensen för 155 MHz och det ingår också 6 kanaler för den norska frekvensen 140 MHz.

Den är utrustad med en justerbar brusreducering för att få en klarare och tydligare kommunikation och den har även en viska-funktion. Med säkerheten i åtanke har man även lagt till en larmknapp som gör att du med endast en knapptryckning kan påkalla hjälp i nödsituationer.

Albecom har i den här jaktradion installerat 4 olika programmeringar.
Program 1 erbjuder de 7 jaktkanalerna på svensk frekvens och möjlighet att välja PL-ton.

Program 2 erbjuder de 7 jaktkanalerna på svensk frekvens men med PL-toner som är låsta, 38 stycken. Program 3 är det program som är på den norska frekvensen 140 MHz. Program 4 innehåller alla VHF sjökanaler.

7. Garmin inReach Explorer+

Garmin inReach Explorer+

Garmin har här kommit med en modell som något helt annat än de traditionella modellerna för jaktradio. Det här är en kombination av jaktradio och GPS i ett och har en hel del smarta funktioner.

Den tillåter kommunikation mellan andra inReach-enheter men också möjlighet att skicka SMSoch e-post. Ytterligare funktioner är till exempel platsdelning och navigering.

I nödsituationer kan man enkelt skicka iväg ett meddelande om SOS och även motta bekräftelse på att hjälp är på väg. Enheten är uppkopplad på Iridium-satellitnätverket och man behöver därmed aldrig vara orolig över att man inte ska ha täckning där man befinner sig eller att man är utanför räckvidden för en radiokanal.

inReach Explorer+ kan dessutom paras ihop med andra mobila enheter så som din Apple- eller Android-mobil. På så sätt får du tillgång till alla dina kontakter och andra funktioner direkt i din inReach-enhet.

8. Hunter Elite 140/155

Hunter Elite 140:155

Hunter är märket som har varit vägledande i utvecklingen av jaktradio på svensk marknad. Deras modell Elite är ytterligare ett bevis på detta.

Den här radion har en stor 4-färgsdisplay som gör det enkelt att navigera. Med hjälp av en enda knapp växlar du från analogt till digitalt läge och får därmed ut så mycket som möjligt av två olika världar. En annan unik funktion är att man kan lägga till kontakter i den och på så sätt veta vem som anropar då dennes namn visas på displayen.

Den får in den svenska frekvensen på 155 MHz samt den norska frekvensen 140 MHz. Den har 51 stycken pilottoner och en IP51-klassning.

Frågor och svar

Ska jag välja 155 eller 31 MHz?

När du ska köpa en jaktradio är det bra att kolla upp vad den går på för frekvens, det är antingen 155 MHz eller 31 MHz. För att veta vilken du ska ha behöver veta vilken frekvens som ditt jaktlag använder sig utav.
Jagar du i flera jaktlag som använder olika frekvenser finns det jaktradio som är kombinerade och kan få in båda frekvenserna.

Varför ska jag använda en jaktradio?

Det finns många fördelar med att använda en jaktradio när man är ute i skog och mark. Den är viktig för att kommunikationen med jaktlaget ska fungera smidigt under pågående jakt och den kan också vara avgörande vid nödsituationer då den inte är beroende på täckning på samma sätt som en mobiltelefon.